Circulaţie „inteligentă” pe Bulevardul Decebal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 9 ianuarie vor fi pornite primele semafoare inteligente, menite să fluidizeze circulaţia. Primăria este decisă să monteze astfel de semafoare şi în alte zone, dacă soluţia dă rezultate.

Circulaţia vehiculelor în municipiu va fi fluidizată cu ajutorul semafoarelor inteligente, după modelul celor montate în Bucureşti. Firma Alien Concept a decis să amplaseze, gratuit, semafoare inteligente, pentru ca şoferii să poată circula mai uşor, fără bătăi de cap şi fără să stea minute în şir la semafoare. Dacă montarea semafoarelor inteligente va da rezultate, primăria este decisă să cumpere sistemele şi să le monteze şi în alte zonele din oraş. „Semafoarele au fost deja montate, urmând ca din 9 ianuarie, tehnicienii să interconecteze senzorii la semafor. Investiţia se ridică la aproximativ 200.000 de euro, şi va face ca traficul pe una din cele mai aglomerate artere din Oradea să fie fluidizat. Şoferii nu vor mai petrece zeci de minute la cozi interminabile. Sistemul montat permite fluidizarea traficului cu peste 15%”, promite Horea Vuşcan, administratorul firmei Alien Concept, cea care a suportat investiţia. Momentan semafoarele funcţionează pe timpi fixi iar după conectarea întregului sistem acesta va da verde în funcţie de trafic. Sistemul poate da prioritate la transportul public dacă pe mijlocul de transport în comun funcţionează GPS-ul sau dacă din comunicarea cu dispecerul de la OTL reiese că tramvaiul sau autobusul este în întârziere faţă de graficul prestabilit. De asemenea, sistemul permite trecerea prin intersecţie cu prioritate a autovehiculelor în regim de urgenţă.

B-dul Decebal, împânzit de semafoare

Reprezentaţii primăriei au declarat că acest sistem, format din semafoare inteligente şi semafoarele care declanşează culoarea verde pentru trecerea pietonilor, va facilita circulaţia maşinilor. Astfel se vor evita aglomeraţiile şi se oferă un plus de siguranţă pentru pietoni. Prima zonă în care au fost montate acestea este Bulevardul Decebal, care face legătură între centrul oraşului, cartierul Ioşia şi cartierul Rogerius. Pe porţiunea dintre podul Decebal şi Piaţa Decebal au fost amplasate atât semafoare inteligente, cât şi semafoare cu buton. “În zona Decebal au fost montate sisteme combinate de semafoare, atât inteligente, cât şi cu buton. Semafoarele inteligente îşi reglează culoarea în funcţie de trafic. Dacă pe ruta respectivă circulă mai multe maşini va fi mai mult culoarea verde pentru maşini. Semaforul cu buton, în schimb, îşi va schimba culoarea în verde dacă pietonul apasă un buton existent în acest scop”, a declarat Carmen Cherteş, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Oradea.

Alte zone vizate

„Dacă sistemul se dovedeşte eficient în practică, avem în vedere să aplicăm aceste dispozitive şi în alte locuri din Oradea, pe care urmează să le stabilim. Zonele vizate sunt, în general, cele cu trafic mediu, unde reducerea timpilor de aşteptare pentru anumite artere este justificat. Pe arterele intens circulate timpii de aşteptare sunt oricum adaptaţi în funcţie de importanţa drumului, cu prioritate pentru drumurile principale”, spune primarul Ilie Bolojan.

Cum funcţionează

Semafoarele inteligente au niste microcipuri, numite controlere. Ele sunt capabile să-şi calcuzele singure timpii de semaforizare, în funcţie de maşinile din intersecţie. Astfel, dacă într-o intersecţie sunt maşini mai puţine, semaforul va pune culoarea roşie pentru a permite altor participanţi la trafic să circule.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite