Circul se mută la guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ministerial. În primul rând, este un veteran, rău de gură şi bine tăbăcit în bătăliile politice ale partidului din ultimii zece ani. În al doilea rând, este vârful de lance al

ministerial. În primul rând, este un veteran, rău de gură şi bine tăbăcit în bătăliile politice ale partidului din ultimii zece ani. În al doilea rând, este vârful de lance al democraţilor în bătălia de uzură purtată cu Dan Voiculescu şi Partidul Conservator. Odată ajuns la masa guvernului, Radu Berceanu nu va avea nici cea mai mică reţinere să se angajeze în controverse dure atât cu primul-ministru, cât şi cu viitorul vicepremier conservator.
După două eşecuri usturătoare, refuzul liberalilor de a fuziona în termenii dictaţi de PD şi respingerea planului de restructurare a guvernului de către minicoaliţia PNL-UDMR-PC, democraţii au găsit soluţia inteligentă pentru a menţine presiunea asupra lui Tăriceanu. Pentru marele public, PD apare ca singurul partid de guvernământ preocupat să-şi respecte promisiunile, gata să facă sacrificii unilaterale în vederea eficientizării echipei executive şi a chivernisirii banului public. În şedinţele Alianţei şi ale Coaliţiei, Emil Boc va putea reproşa partenerilor săi politici lipsa de voinţă în a urma exemplul PD. Democraţii s-ar putea să mai câştige şi alte câteva puncte în sondajele de opinie la întrebarea devenită foarte populară în ultima vreme: "Dacă cele două partide ale Alianţei merg separat în alegeri, pe cine votaţi?" La rândul său, Traian Băsescu primeşte muniţie proaspătă în cazul în care va dori să reia atacurile la adresa premierului Tăriceanu. Dar sub presiunea UE, scandalurile din Alianţă şi cele din Coaliţie vor rămâne doar zgomot de fond pentru că nici unul dintre protagonişti nu va merge până la a declanşa o criză politică serioasă.
Circul se va muta la Palatul Victoria. Renunţând la Pogea şi la Dobre, democraţii dau impresia că au făcut un sacrificiu, dar, în realitate, nu au pierdut nimic. Nici unul dintre cei doi nu era văzut ca un purtător de mesaj al partidului, capabil să facă faţă încleştărilor din guvern. Iar Dobre avea oricum o poziţie şubredă, fiind criticat pentru slabele performanţe ale ministerului şi, mai ales, pentru întârzierile din proiectul Bechtel. În Ardeal, reprezentanţii PD, în frunte cu Emil Boc, au cerut, de nenumărate ori, accelerarea procedurilor pentru a se da drumul la construcţia autostrăzii, un obiectiv aducător de multe voturi în zonă. În locul celor doi pioni, în guvern vine Radu Berceanu, care se aşază lângă unul dintre greii partidului, Vasile Blaga. Democraţii şi-au întărit, de fapt, prezenţa în echipa executivă reuşind să-i pună într-o lumină proastă pe conservatori şi pe udemerişti, care, vezi Doamne, nu sunt în stare să renunţe la vicepremieri. Păcat că stenogramele şedinţelor de guvern sunt secrete! Ultima oară când s-au întâlnit, Radu Berceanu l-a făcut pe Dan Voiculescu "mincinosul săptămânii", atacându-l pe tema comerţului cu energie pe care l-ar fi desfăşurat firmele liderului PC. Ce va ieşi în şedinţele viitoare de guvern va constitui deliciul generaţiilor viitoare, când stenogramele vor putea fi publicate. Interzicându-li-se divorţul, membrilor Coaliţiei li s-a dat, în schimb, liber să se porcăiască şi în guvern cât îi ţin balamalele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite