Circ la procesul lui Saddam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai câteva minute după reluarea procesului său, fostul preşedinte irakian Saddam Hussein a părăsit sala de judecată împreună cu toţi avocaţii apărării şi doi dintre coacuzaţi.

La numai câteva minute după reluarea procesului său, fostul preşedinte irakian Saddam Hussein a părăsit sala de judecată împreună cu toţi avocaţii apărării şi doi dintre coacuzaţi.
Episodul s-a petrecut după ce conducerea completului de judecată a fost preluată de un nou magistrat, Raouf Abdul Rahman, al cărui precedesor a fost învinuit că s-a aratat prea indulgent faţă de acuzaţi, permiţându-le să se lanseze în proteste şi diatribe împotriva actualelor autorităţi de la Bagdad.
Totul a pornit de la fratele vitreg a lui Saddam, Barzan al-Tikriti, aflat şi el în boxa acuzaţilor. Suferind de cancer, acesta s-a plâns că nu i se acordă în închisoare tratamentul cuvenit. El a fost imediat întrerupt de noul preşedinte al tribunalului, care i-a luat dreptul la cuvânt şi a ordonat evacuarea sa. Tikriti a rezistat gărzilor care voiau să-l evacueze şi a proferat insulte la adresa tribunalului.
Atmosfera a devenit şi mai tensionată când preşedintele tribunalului i-a acuzat pe avocaţii apărării că i-au incitat pe acuzaţi să se lanseze în nesfârşite autojustificări, plângeri şi proteste şi să manifeste o atitudine lipsită de respect faţă de tribunal. El a ordonat evacuarea din sală a unuia din avocaţi, drept care, în semn de solidaritate, colegii acestuia au părăsit şi ei sala.
A venit rândul lui Saddam să se lanseze într-un vehement schimb de replici cu preşedintele tribunalului, acuzându-l că îi încalcă dreptul de a fi socotit nevinovat atât timp cât nu se dovedeşte contrariul. Pe măsură ce se înfirbânta, Saddam a început să bată cu pumnul în masă şi să lanseze injurii la adresa tribunalului. Rezultatul? A fost şi el evacuat şi, în timp ce era condus afară din sala tribunalului, a început să strige "Jos trădătorii".
Procesul a continuat în absenţa sa şi a celorlalţi codeţinuţi, acuzaţi de uciderea în 1982 a locuitorilor paşnici dintr-un sat irakian. Dacă va fi găsit vinovat, Saddam poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite