Cioroianu, din gafă în gafă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe se bucură în continuare de sprijinul partidului şi al premierului Tăriceanu, care nu i-au făcut decât reproşuri amicale . Ministrul de externe a reluat, ieri, ideea

Ministrul de externe se bucură în continuare de sprijinul partidului şi al premierului Tăriceanu, care nu i-au făcut decât reproşuri amicale .

Ministrul de externe a reluat, ieri, ideea deportării infractorilor români, precizând că acest lucru nu se va întâmpla "prea curând". Afirmaţia, făcută înaintea şedinţei de partid în care urma să fie analizată atitudinea sa în acest caz, nu i-a deranjat pe liderii liberali, care au anunţat că îşi menţin sprijinul pentru Adrian Cioroianu.

"Poate că trebuia să fiu mai atent în momentul în care am făcut acea afirmaţie, dar îmi menţin opinia că nu consulii şi diplomaţii României creează probleme în afară, ci sunt oameni care sunt certaţi cu legea.

Sigur că soluţia nu este trimiterea lor în deşert, asta e foarte limpede şi nici n-o să se întâmple prea curând, dar trebuie să ne punem foarte bine problema celor care pleacă şi acolo se asociază fie unor ocupaţii dincolo de limita legii, fie intră în medii care nu-i ajută absolut deloc", a declarat Cioroianu.

El a insistat totuşi că ideea deportării în deşertul egiptean a celor care fac de ruşine ţara nu a fost una inspirată. După şedinţa conducerii PNL, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a explicat că, atunci când a folosit sintagma "prea curând", a vrut să spună că un ministru nu poate cumpăra porţiuni de deşert.

"Acest lucru evident că nu se va întâmpla, mă refeream la cumpărarea de deşert sau la trimiterea lor. Dacă insistăm pe ideea să găsim un termen pentru când va fi cumpărat deşertul sau teren cred că e cazul să vedem efectiv ce-am spus. Am spus că asta nu e soluţia pentru nimeni", a afirmat Cioroianu. El a admis că ar putea avea o problemă de discurs, dar a sugerat că adevărata problemă este a "receptorilor" vorbelor sale.

Reproşuri amicale

Colegii din conducerea PNL nu l-au mustrat prea tare pe Cioroianu pentru declaraţiile catalogate de alţii drept "fasciste". Ministrul de externe a recunoscut că a primit doar unele "reproşuri amicale" din partea membrilor BPC, nemulţumiţi că acesta nu îşi exprimă foarte clar ideile.

Vicepreşedintele partidului, Puiu Haşotti, a afirmat că Adrian Cioroianu are în continuare sprijinul PNL şi al Executivului. "Toţi considerăm că declaraţiile au fost făcute la cald, nefericite, dar şi-a cerut imediat scuze şi considerăm subiectul închis", a spus senatorul liberal.

PSD vrea demisia

Social-democraţii au cerut demisia ministrului de externe, purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, afirmând că acelaşi lucru este solicitat şi de preşedintele Comisiei Europene, de secretarul general al Consiliului Europei şi de directorul Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului. Un purtător de cuvânt al lui Jose Manuel Barroso a negat, ieri, orice implicare a oficialului CE în schimbarea din funcţie a lui Cioroianu. Şi liderul PD, Emil Boc, a sugerat că actualul ministru de externe ar trebui să plece de la MAE.

Cioroianu, audiat la CNCD

Şeful diplomaţiei române va da explicaţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţiile privind deportarea în deşert a infractorilor români. Potrivit unor surse liberale, Cioroianu l-a informat, ieri, pe premier că are stabilită o audiere la CNCD pe această temă. Între timp, Asociaţia Romani Criss a depus o plângere la consiliu pe marginea afirmaţiilor ministrului de externe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite