Ciomu trebuie să-i plătească victimei sale 500.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul chirurg Naum Ciomu trebuie să-i plătească, în solidar cu spitalul Theodor Burghele, victimei sale, Ion Jinga, despăgubiri morale în valoare de 500 de mii de euro şi aproape 100

Medicul chirurg Naum Ciomu trebuie să-i plătească, în solidar cu spitalul Theodor Burghele, victimei sale, Ion Jinga, despăgubiri morale în valoare de 500 de mii de euro şi aproape 100 milioane de lei daune materiale. De asemenea, judecătorii Tribunalului Bucureşti au menţinut pedeapsa de un an cu suspendare, dată iniţial de Judecătoria Sectorului 5. Decizia poate fi atacată cu recurs.

În iunie 2004, Ciomu a secţionat în trei penisul unui pacient în timpul unei interveneţii chirurgicale de rutină. Handicapul lăsat de dr. Ciomu pacientului său a fost recuperat printr-o operaţie realizată de prof. dr. Ioan Lascăr.

Magistraţii i-au atras atenţia lui Ciomu că, dacă va săvârşi o infracţiune, în următorii trei ani, suspendarea executării va fi revocată şi va sta după gratii un an.

Ca măsură de siguranţă, magistraţii i-au interzis lui Ciomu să mai practice profesia de medic chirurg urolog şi au menţinut sechestrul pe apartamentul acestuia.

Medicul a venit cu "dovada de infarct"

Naum Ciomu s-a arătat nemulţumit de decizia instanţei şi a precizat că a adus tomografii şi acte medicale de la cei mai renumiţi neurologi din Capitală care atestă că, în momentul operaţiei din anul 2004, în timpul căreia a secţionat penisul unui pacient, a suferit un accident vascular cerebral.

De partea cealaltă, avocatul victimei lui Ciomu a spus că atât clientul său, cât şi fosta soţie a acestuia sunt victime ale incidentului petrecut în urmă cu patru ani, dat fiind că aceştia au divorţat, iar Ion Jiga nu mai poate să-şi vadă copilul decât cu permisiunea soţiei.

Asigurările suportă doar daunele materiale

Atunci când s-a judecat cazul în Colegiul Medicilor, firma de asigurări cu care medicul avea contract de malpraxis a promis că va plăti daunele. Ar fi practic primul caz când un pacient este despăgubit de o companie de asigurări pentru greşelile unui medic.

Trebuie spus însă că Naum Ciomu avea contract pentru daunele materiale pe care le-ar fi putut suferi un pacient din vina acestuia. Instanţa a hotărât însă că nivelul daunelor materiale nu va depăşi 100 milioane de lei vechi, aşa că medicul va trebui să achite din buzunar despăgubirile morale.

Premieră juridică

Este pentru prima oară când un medic este obligat la plata daunelor morale. Au mai existat cazuri în care instanţa a decis că este vorba despre o culpă medicală, dar medicul nu era condamnat să plătească decât daune materiale, calculate în funcţie de zilele de îngrijire necesare reparării prejudiciului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite