Ciocolata care nu se topeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocolata care nu se topeşte
Ciocolata care nu se topeşte

Celebra companie elveţiană de dulciuri Barry Callebaut a inventat tableta de ciocolată care rezistă la temperaturi înalte. În doi ani, produsul va fi lansat pe piaţă.

Potrivit ziarului italian „Corriere della Serra“, noul produs se va numi „Vulcano” şi nu se va topi în poşetă, în mână şi nici în portiera maşinii. Este o ciocolată dintr-o cacao specială, inventată de cercetătorii companiei elveţiene Barry Callebaut.

Doar la peste 55 de grade Celsius va şiroi pe degetele pofticioşilor şi va conţine cu 90% mai puţine calorii decât celelalte ciocolate din comerţ. Cel puţin aşa susţin inventatorii, care mai au încă de lucru la noul produs până îl vor scoate pe piaţă.

Regiunile calde ale globului vor fi primele care vor îmbrăţişa noul produs, dar şi celorlalte le va fi de folos, având în vedere extinderea rapidă a fenomenului încălzirii globale. Cei de la Tropice, India şi China vor fi cei mai fericiţi, pentru că în sfârşit se vor bucura îndeajuns de deliciul ciocolatei.

Nu este prima iniţiativă a specialiştilor de a naşte un astfel de produs. Potrivit descopera.ro, prima tabletă de ciocolată stabilă termic a fost dezvoltată încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi era destinată soldaţilor americani.

Hershey, compania producătoare, nu a avut succes, din cauza faptului că gustul nu i-a impresionat foarte mult pe experţi şi consumatori.

Gust de lumânare

Nici noua invenţie nu se va ridica la standardele ciocolatei elveţiene veritabile. Şeful de proiect al companiei producătoare admite că “nu va fi la fel de cremoasă precum ciocolata cu lapte, dar în compensaţie va fi gustoasă şi crocantă”.

Ciocolata „Vulcano” se va topi în gură ca celelalte produse, dar la reacţia cu saliva, nu din cauza căldurii.

Încă din anii ’70, diferite companii producătoare de cacao şi ciocolată au încercat să breveteze produse similare, dar tentativele nu s-au soldat cu succes. Şi nigerienii au fost aproape de o nouă descoperire, dar tocmai gustul ciudat al noului produs a fost cel care i-a oprit.

Ei au adăugat foarte mult întăritor, pentru a acţiona asupra untului de cacao, ce reprezintă grăsimea naturală din boabele de cacao. Ciocolata a dobândit, într-adevăr, calitatea de a nu se topi la temperaturi mari, dar ce folos dacă avea gust de lumânare?

În mod normal, ciocolata se topeşte la temperaturi cuprinse între 25 şi 33 de grade. Dar în doi ani de zile, acest lucru se va schimba şi va face câteva milioane de oameni fericiţi. Este ştiut faptul că, alături de gustul delicios, ciocolata are efect afrodiziac.

Cum se păstrează ciocolata

Ciocolata se păstrează la temperaturi mai mici de 20 de grade Celsius şi în nici un caz în frigider, spun specialiştii.

Explicaţia ar fi că untul de cacao conţinut de produs se topeşte la căldură şi, când se cristalizează din nou, îşi pierde proprietăţile gustative şi de conservare. Astfel că deliciosul articol trebuie conservat în mediu uscat, între 16 şi 18 grade Celsius. Cu un grad maxim de umiditate de 65%, ciocolata poate rezista până la cinci ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite