Ciocolata Bounty nu este brand comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană de Justiţie a respins acţiunea producătorului Mars Inc. de înregistrare care marcă înregistrată comunitară a batoanelor de ciocolată  Bounty, aflate în portofoliul companiei.

„Forma tridimensională a batonului este lipsită de caracter distinctiv și Mars nu a demonstrat că forma a dobândit caracter distinctiv prin utilizarea pe teritoriul întregii Comunități“, informează un comunicat al Curţii Europene de Justiţie.
La 24 aprilie 2003, ca urmare a cererii Mars Inc., producătorul batoanelor de ciocolată Bounty, OAPI, oficiul care gestionează brandurile comunitare, a înregistrat forma tridimensională a acestui baton ca marcă comunitară. În decembrie 2003, Ludwig Schokolade, un producător german de ciocolată, a introdus o cerere de declarare a nulității mărcii comunitare pentru motivul că aceasta este lipsită de orice caracter distinctiv.

Batoanele nu au prea multe semne distinctive
În octombrie 2007, OAPI a anulat înregistrarea mărcii în discuție pentru motivul că nu are caracterul distinctiv necesar întrucât aspectul său nu diferă în mod semnificativ de normele și uzanțele din sectorul în cauză. În plus, OAPI a considerat că documentele prezentate de Mars sunt insuficiente pentru a demonstra caracterul distinctiv dobândit în urma utilizării sale. Mars a introdus o acțiune împotriva acestei decizii la Tribunalul de Primă Instanță.

Tribunalul amintește că, pentru ca o marcă tridimensională constituită din simpla formă a produsului să poată fi înregistrată, această formă trebuie să difere în mod semnificativ de normele sau de uzanțele din sector pentru a permite consumatorului mediu să distingă produsul imediat.
„În speță, caracteristicile pretins distinctive, și anume extremitățile rotunjite ale batonului, precum și cele trei săgeți sau trese care figurează pe fața superioară, nu se disting în suficientă măsură de alte forme utilizate în general pentru batoanele de ciocolată“, se arată în comunicatul Curţii Europene de Justiţie.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite