Ciobăniţă, la nouă ani. Sora ciobăniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două copile de 9 ani şi 14 ani, surori, din localitatea vrânceană Pietreanu, au îndeletniciri greu de închipuit: sora mai mică este ciobăniţă la 20 de oi, iar cea mare este, nici mai

Două copile de 9 ani şi 14 ani, surori, din localitatea vrânceană Pietreanu, au îndeletniciri greu de închipuit: sora mai mică este ciobăniţă la 20 de oi, iar cea mare este, nici mai mult, nici mai puţin decât văcarul satului.

Cu fes pe cap şi înfofolită cu un fular, Laura, fata de nouă ani, ne-a ieşit în cale, în timp ce ne străduiam să scoatem maşina cu care circulam din mocirla unui drum comunal. Acelaşi drum pe care Laura se luptă în fiecare zi cu peste 20 de mioare şi câţiva miei.

Îmbrăcată cu un pulover roşu, uzat, iar pe dedesubt, cu o cămaşă albă, bărbătească, neobişnuită ca oameni străini să ajungă în sat la ea, Laura s-a oprit pentru o secundă, descumpănită, înainte de a-şi face curaj să treacă pe lângă maşină cu oile. În cele din urmă, oile au fost cele care şi-au luat "inima în dinţi" şi au trecut primele pe lângă noi. Apoi, cu multă stângăcie, şi ciobăniţa. Am apucat s-o întrebăm ce face. A avut un moment de ezitare, înainte să spună că merge cu oile să pască, iar când am vrut să ştim de ce nu este la şcoală, a răspuns că "s-a învoit".

Pe lângă maşina noastră, pe drumul imposibil, a trecut şi sora ei, Mihaela, mânând de la spate turma de vaci. Şi neobişnuita văcăriţă s-a speriat de maşina care i-a ieşit în cale. La fel şi animalele. Şi-a făcut totuşi curaj şi ne-a întrebat ce-i cu noi prin locurile acelea uitate de lume şi, atunci când a văzut aparatul de fotografiat, a vrut să ştie ce "filmăm". A plecat apoi, grăbită, fiindcă vacile de care are grijă, zilnic, se îndepărtaseră şi se puteau pierde în văgăunile din preajmă, după cum ne-a mărturisit.

Fetele sunt trimise la şcoală doar pentru alocaţie

Tot satul Pietreanu le ştie pe cele două fete şi povestea lor fără de copilărie. Primarul comunei Poiana Cristiei, localitate de care aparţine şi satul copilelor, spune că fetele provin dintr-o familie săracă cu şase copii. "Părinţii nu prea se îngrijesc de copii şi, deşi îi presăm să-i dea la şcoală, nu ne iau în serios. Atunci când se duc la şcoală, copiii o fac doar pentru că trebuie să-şi ia alocaţia. Niciunul dintre aceştia nu a făcut opt clase. Laura ar trebui să fie în clasa I", ne-a declarat primarul. Sătenii din Pietreanu spun despre ciobăniţa de nouă ani că este o fată extrem de isteaţă. "Aia mică e deşteaptă foc. Aia mare nu era de şcoală şi de aia
s-a lăsat, dar asta mică e deşteaptă, păcat că nu o trimit la şcoală părinţii. Să pască oile ştie oricine", ne-a spus un localnic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite