Cinste lor, străinilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile noastre nu mai produc meseriaşii buni, cinstiţi şi modeşti Cine a văzut cum a jucat Rapid sâmbătă seară, în prima etapă din Liga I, ştie: străinii sunt mai buni. Nu că

Şcolile noastre nu mai produc meseriaşii buni, cinstiţi şi modeşti

Cine a văzut cum a jucat Rapid sâmbătă seară, în prima etapă din Liga I, ştie: străinii sunt mai buni. Nu că Taher şi Copos ar fi adus în teren şi în conducerea tehnică nişte galactici. Peseiro, Julio Cesar, Spadacio şi ceilalţi sunt doar nişte muncitori ai fotbalului.

Tac şi îşi fac treaba aşa cum pot ei mai bine. Poate că data viitoare nu vor mai câştiga - se vor găsi întotdeauna unii mai buni ori pur şi simplu mai norocoşi - dar cel puţin străinii arată că n-au venit să umfle banii degeaba. Cei de la CFR Cluj ştiu şi ei lecţia, încă de anul trecut: cu excepţiile de rigoare, străinii îşi merită investiţia mai mult decât ai noştri.

Şi asta nu numai la fotbal! Tot în acest weekend, în cadrul unei dezbateri televizate, proprietarii de hoteluri şi de restaurante se plângeau de slaba pregătire a personalului autohton. Nu numai că nu ştiu regulile de bază ale meseriei, cu toate că au în buzunar certificatul de calificare, dar mulţi întâmpină dificultăţi reale în a se exprima coerent. Cei buni au plecat demult să servească turiştii la Paris, la Roma sau pe Coasta de Azur.

Şi nu e departe ziua când, în hotelurile şi restaurantele româneşti, ne vom întâlni cu personal adus, să zicem, din India. Eu, unul, i-am văzut la lucru, din Barcelona până în Oman. Pot spune că îşi meritau cu prisosinţă şi salariul, şi bacşişul.

Construim case şi drumuri cu muncitori şi ingineri din Ungaria sau din Bulgaria, fiindcă sunt mai harnici şi preţuiesc mai mult banul pe care-l câştigă. Avem deja în fabrici sau pe şantiere oameni din China, din Pakistan sau Bangladesh, căutăm măcelăriile arăbeşti sau şaorma făcută de turci, nu de ai noştri. Aducem la derby-urile din fotbal arbitri străini şi avem mai multă încredere în instituţiile europene decât în cele româneşti. Ştim noi de ce.

Acestea nu sunt mofturi, nici ploconeli. Problema e reală: societatea noastră şi şcolile noastre nu mai produc meseriaşi buni, cinstiţi şi modeşti - în fond, osatura oricărei ţări bine întocmite. Şi lucrurile stau la fel, fie că este vorba de şcolile de ospătari, zidari, politicieni sau fotbalişti. Motive sunt multe: de la lipsa de reformă în educaţie (probabil cel mai înţepenit sistem din România) şi până la cultivarea publică a modelelor clădite pe nemuncă.

Ceva trebuie schimbat aici, dacă vrem să nu ne împotmolim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite