Cinepremiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea şi decăderea unui împătimit al aurului negru Vag inspirat după romanul lui Upton Sinclair "Oil", filmul, dominat de prezenţa copleşitoare a lui Daniel Day-Lewis, evocă

Ascensiunea şi decăderea unui împătimit al aurului negru

Vag inspirat după romanul lui Upton Sinclair "Oil", filmul, dominat de prezenţa copleşitoare a lui Daniel Day-Lewis, evocă începuturile industriei petroliere americane, fiind în acelaşi timp un studiu psihologic asupra dezumanizării provocate de setea fără margini de putere şi îmbogăţire.

Daniel Planview este un individ lipsit de scrupule, care-şi dă seama de timpuriu de posibilităţile nelimitate deschise în urma descoperirii petrolului şi care se transformă dintr-un amărât căutător de metale preţioase într-un prosper om de afaceri.

Pe măsură ce acumulează tot mai multă bogăţie, devine tot mai crud, mai corupt şi mai însingurat. În faţa lui se ridică un predicator fanatic, înfruntarea dintre cei doi culminând cu o explozie de brutalitate, la finele căreia, cu minţile rătăcite, prospectorul de odinioară va cutreiera în neştire încăperile imensei sale reşedinţe.


Rar a reuşit un film să redea mai bine influenţa hotărâtoare a capitalului, pe de o parte, a religiei, pe de alta, asupra societăţii americane, precum cele două feţe ale uneia şi aceleiaşi monede. (R. Căplescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite