Cinepremiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Wall-E", robotul-gunoier săgetat de Cupidon animaţie Orice nouă întâlnire cu filmele de animaţie digitală produse de studiourile Pixar/Disney constituie un prilej de încântare.

"Wall-E", robotul-gunoier săgetat de Cupidon

animaţie

Orice nouă întâlnire cu filmele de animaţie digitală produse de studiourile Pixar/Disney constituie un prilej de încântare. Povestea plasată în viitor (anul 2700) a roboţelului Wall-E, rămas singur pe Terra, locuitorii fiind siliţi să se refugieze în spaţiul cosmic din cauza maldărelor imense de gunoi care s-au acumulat în urma consumerismului fără frâu, are multiple înţelesuri.

Mesajele sale sunt îndreptate în mai multe direcţii. Mai întâi, e vorba de un mesaj romantic, Wall-E îndrăgostindu-se iremediabil de o sondă-robot, Eve, trimisă pe Pământ pentru a vedea dacă acesta a redevenit locuibil.

Apoi unul ecologic, dezvăluind pericolele care ne pândesc pe noi toţi dacă vom continua să adoptăm aceeaşi atitudine ca până acum, de nepăsare criminală faţă de mediul înconjurător. Şi, în fine, unul de condamnare a freneziei consumeriste.

Departe de a avea un caracter didacticist, "Wall-E" este, dimpotrivă, o emoţionantă pledoarie pentru dragoste, pentru grija faţă de natură, un imn la adresa vieţii atotbiruitoare. (R. Căplescu)

Călătorie spre centrul Pământului

acţiune / sf

O nouă ecranizare a cunoscutului roman al lui Jules Verne, acţiunea fiind transpusă în vremurile noastre. În rolul vulcanologului care, pornit pe urmele fratelui dispărut misterios, se pomeneşte (alături de tânărul său nepot şi de un ghid local) într-o lume stranie, populată de o faună şi o floră monstruoase, Brendan Fraser ne convinge din nou (după "Mumia 2") de totala sa lipsă de talent.

Singurul motiv pentru care acest film merită totuşi văzut îl constituie curiozitatea faţă de noua tehnologie 3D, perfecţionată în comparaţie cu cele din trecut. Se pare că impresia de relief (care necesită purtarea unor ochelari speciali) e compatibilă cu un confort vizual sporit, procedeul comportând până acum anumite inconveniente pentru spectator.

Dolina

dramă

O coproducţie ungaro-română, o alegorie a vremurilor tulburi pe care le traversează societăţile est-europene în schimbare. Povestea stranie a unui vizitator din Vest, care se va pomeni absorbit în vârtejul intrigilor şi putreziciunii dintr-o localitate desprinsă parcă din viziunile de coşmar ale lui Bruegel tatăl, nu e destinată publicului larg. Un film destul de plictisitor, tipic pentru circuitul festivalier. În distribuţie figurează şi actriţele românce Ioana Abur şi Coca Bloos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite