Cinepremiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duşmanul duşmanului meu Documentar După ce în “Ultimul rege al Scoţiei” evocase, într-o formă ficţionalizată, figura tiranicului dictator african Idi Dada Amin, regizorul britanic

Duşmanul duşmanului meu

Documentar

După ce în “Ultimul rege al Scoţiei” evocase, într-o formă ficţionalizată, figura tiranicului dictator african Idi Dada Amin, regizorul britanic Kevin Macdonald revine la prima sa dragoste, documentarul, propunându-şi să reconstituie traseul altui personaj monstruos, criminalul de război Klaus Barbie, “Călăul din Lyon”. Acesta are pe conştiinţă moartea a peste 4.000 de persoane pe teritoriul Franţei ocupate, inclusiv a vestitului lider al Rezistenţei, Jean Moulin.

El s-a sustras, însă, decenii de-a rândul pedepsei meritate, ca urmare a protecţiei oferite de spionajul american în schimbul furnizării unor informaţii secrete, după care a emigrat în America latină, unde, alături de alţi nazişti, intenţiona să creeze un “al patrulea Reich”.

Extrădat până la urmă, a fost adus abia în 1984 în faţa unui tribunal francez, apărătorul său fiind faimosul „avocat al diavolului” Jaques Vergès. Supravieţuirea sa vreme atât de îndelungată, fără a fi pedepsit, nu ar fi fost posibilă – aceasta este ideea centrală a excelentului documentar – fără evidente complicităţi vinovate.

Pineapple Express

Comedie

Un tânăr dependent de droguri interpretat de Seth Rogen, care tocmai a achiziţionat de la bunul său prieten, James Franco, cel ce îi furnizează de obicei “marfa”, o varietate “extra” de marijuana, asistă din întâmplare la o crimă, chiştocul lăsat la locul faptei punând pe urmele celor doi o bandă întreagă de asasini, care însă, din fericire, nu sunt prea îndemânatici. În ciuda limbajului licenţios şi a vulgarităţilor care abundă, filmul are multe momente de haz autentic.

Ember – oraşul din adâncuri

Fantastic

Ember („Oraşul tăciunilor aprinşi”) este o aşezare subterană în pericol de a fi scufundată în întuneric şi de a pieri, deoarece uriaşul generator care furnizează curent sistemului de iluminat, de importanţă vitală, funcţionează tot mai greu, iar codul de instrucţiuni a dispărut. Soarta aşezării e în mâinile a doi adolescenţi, dar eforturile lor se izbesc de împotrivirea unor oficialităţi şi a unui primar trădător. O transparentă aluzie la criza care pândeşte omenirea odată cu epuizarea resurselor clasice de energie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite