Cinci scenarii pentru modificarea Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a Codului Fiscal: creşterea TVA cu trei puncte procentuale fără majorarea altei taxe, variante mixte de creştere şi a TVA şi a cotei unice (de exemplu 2 puncte procentuale la TVA, diferenţa la

a Codului Fiscal: creşterea TVA cu trei puncte procentuale fără majorarea altei taxe, variante mixte de creştere şi a TVA şi a cotei unice (de exemplu 2 puncte procentuale la TVA, diferenţa la cota unică), creşterea cotei unice - variantă care se menţine deşi pare că pierde teren -, dar şi varianta în care să nu crească nicio taxă principală, iar plusul de venituri la buget să fie obţinut din majorarea altor taxe - de exemplu, impozitele pe proprietate - sau prin taxarea unor pieţe care deocamdată sunt slab fiscalizate, cum ar fi piaţa produselor agricole. Vlădescu a menţionat că fiecare variantă are elaborate studii separate de impact, iar măsurile luate vor avea în vedere o strategie fiscală care va fi menţinută pentru următorii 3-4 ani. Decizia politică de modificare a Codului Fiscal trebuie luată în cel mult două luni. Referitor la cotele reduse de TVA aplicate în diferite domenii, oficialul MFP a afirmat că nu este partizanul excepţiilor, deoarece practica a arătat că reducerile de taxe nu au avut ca efect o reducere a preţurilor.
Cât priveşte proiectul de buget pe 2007, acesta va continua o politică salarială restrictivă şi o încurajare a investiţiilor, astfel încât, dincolo de reducerea evaziunii fiscale, încasările din TVA să crească în urma obţinerii în companiile româneşti a unei valori adăugate sporite. Anul trecut, ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de 29,7%, iar plusul de venituri bugetare apreciat ca necesar pentru 2007 este de 1% din PIB.

Nu vom avea steguleţe roşii pe finanţe
Vlădescu nu se aşteaptă la steguleţe roşii în ceea ce priveşte finantele în raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Există o întârziere de trei luni în implementarea sistemului informatic pentru schimbul de date privind încasările din TVA şi accize la data aderării, întârziere la care s-a referit recent şi preşedintele Băsescu, dar ministrul finanţelor susţine că lucrurile vor intra în grafic: la data de 1 iulie urmează să funcţioneze un sistem-pilot, iar la data aderării sistemul pentru schimbul de date va fi funcţional. Vlădescu se bazează şi pe experienţa celor două firme care au câştigat licitaţia - IBM şi Oracle - care au lucrat sisteme similare şi în alte state membre (Ungaria). Parte din întârzieri au fost determinate de procedurile de verificare ale Comisiei Europene privind modul în care au fost desemnaţi câştigătorii, deoarece proiectul este finanţat şi din fonduri PHARE. În final, organismul european a fost de acord cu furnizorii selectaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite