Cinci miliarde de euro pentru creşterea eficienţei energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile sunt necesare pentru reducerea pierderilor de energie în sectoare precum cel rezidenţial sau transporturi

Pentru a micşora risipa de resurse energetice, România are nevoie de investiţii uriaşe, mai ales în sectoare ca cel rezidenţial, unde pierderile se ridică la 40-50% din consum. Deşi ne-am angajat în faţa Comisiei Europene la ţinte ambiţioase de economisire a energiei, îndeplinirea acestora necesită investiţii ce pot ajunge şi la cinci miliarde de euro, până în 2016, potrivit unei estimări a Fondului Român pentru Eficienţa Energiei (FREE).

În condiţiile în care barilul de petrol atinge de la o zi la alta noi vârfuri istorice, România îşi permite luxul de a risipi anual resurse energetice importante. Datele statistice arată că pentru realizarea unei unităţi de Produs Intern Brut, consumăm de peste două ori mai multă energie decât media UE 15.
Potrivit directivei 2006/32/CE, statele membre s-au angajat să realizeze reducerea consumului de energie finală, prin măsuri de eficientizare, cu cel puţin 9% în perioada 2008-2016, comparativ cu media consumului din perioada 2001-2005.

Autorităţile române şi-au asumat economii de 13,5%, pentru perioada menţionată, respectiv de 1,5% anual. Atingerea ţintei presupune însă investiţii serioase, care pot ajunge la cinci miliarde de euro, din care un miliard ar putea proveni din fonduri internaţionale. „Banii trebuie investiţi în sectoarele unde potenţialul de economisire a energiei este relevant, respectiv alimentarea centralizată cu energie termică, industrie, sectorul rezidenţial şi servicii”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mihai-Marius Voronca, director executiv al FREE.

Reducerea consumului în instituţiile publice


Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, o serie de decalaje de competitivitate ale României vin şi din lipsa de preocupare pentru eficienţă energetică în ultimul deceniu. „Trebuie să admitem că cea mai nerestructurată zonă este cea a CET-urilor de pe lângă municipalităţi. În opinia mea, a fost o mare greşeală că au fost alocate primăriilor, într-un moment când acestea nu erau pregătite să asigure modernizarea şi rentabilizarea lor”, a susţinut, la un seminar, oficialul MEF.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi întreprinse o serie de programe, precum cel de îmbunătăţire a eficienţei energetice în instituţiile publice, care în acest an va beneficia de finanţare de la bugetul central de 10 milioane euro. De asemenea, în 2009, statul ar putea acorda persoanelor fizice un bonus de 50 de euro la cumpărarea unui aparat de clasa A sau A plus, pentru înlocuirea vechilor aparate frigorifice, maşini de spălat sau aparate de climatizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite