Cinci mari poluatori ar putea fi închişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu-şi vor desfiinţa societăţile care depăşesc emisiile legale de gaze, românii vor plăti amenzi usturătoare date de Uniunea Europeană Cinci societăţi mari poluatori riscă să

Dacă nu-şi vor desfiinţa societăţile care depăşesc emisiile legale de gaze, românii vor plăti amenzi usturătoare date de Uniunea Europeană

Cinci societăţi mari poluatori riscă să fie închise până la 20 noiembrie 2007, dacă nu-şi depun documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, cerută de Uniunea Europeană, a anunţat ieri ministrul mediului, Attila Korody.

Este vorba de Cerola SA Craiova, AXM Prod 93 SRL Craiova, ICPM SA Baia Mare, Cerealprod Galaţi şi Casirom Turda. Anunţul a fost făcut la lansarea unei campanii publice de conştientizare asupra prevenirii şi controlului integrat al poluării.

În cadrul campaniei, oamenii vor primi informaţiile, electronic sau prin anunţuri în presă, despre societăţile ale căror autorizaţii de mediu urmează să fie emise. Ministrul mediului va stabili printr-un ordin al ministrului detaliile cu privire la informarea publicului.

Astfel, oamenii interesaţi îşi vor spune părerea atunci când se cere emiterea unei autorizaţii de mediu. Opiniile oamenilor direct afectaţi de societatea care cere autorizare se vor trimite la cea mai apropiată autoritate de mediu.

"După 30 noiembrie 2007, societăţile care nu vor deţine aceste autorizaţii integrate de mediu nu vor mai putea funcţiona. În cazul în care nu-şi vor opri activitatea, România va intra în procedura de infrigment, ceea ce va atrage amenzi mari din partea Uniunii Europene", a spus Attila Korody.

Amenzile vor fi cuprinse între 20.000 şi 300.000 de euro, plătibili din bugetul public. În total, costurile de conformare pentru instalaţiile care au primit perioade de tranziţie pentru reducerea poluării depăşesc două miliarde de lei.

Ministrul mediului a mai spus ieri că societăţile care au obţinut aceste perioade de tranziţie pentru autorizare vor fi monitorizate atent. Pentru a obţine autorizaţia de mediu acestea trebuie să respecte planul de reducere a emisiilor de gaze.

Ce reprezintă autorizaţia integrată de mediu

Autorizaţia integrată de mediu e un act tehnico-juridic şi e emisă de autorităţile din domeniu. Prin acest act societatea primeşte dreptul de a exploata în totalitate sau în parte o instalaţie.

Autorizaţia poate fi emisă pentru una sau mai multe instalaţii sau pentru părţi ale acesteia, situate pe acelaşi amplasament şi exploatate de acelaşi operator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite