Cinci atentate au zdruncinat centrul Bagdadului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploziile, care au făcut 90 de victime, au loc la un an de la distrugerea moscheii al-Askari Cinci atentate cu bombă în mai multe pieţe din Bagdad au provocat, ieri, moartea a 90 de

Exploziile, care au făcut 90 de victime, au loc la un an de la distrugerea moscheii al-Askari

Cinci atentate cu bombă în mai multe pieţe din Bagdad au provocat, ieri, moartea a 90 de persoane şi rănirea altor 190. Atacurile au avut loc pe fondul ceremoniilor de comemorare a unui an de la incidentele de la Samarra, care au declanşat în Irak un val de violenţe interconfesionale. Două maşini-capcană au explodat întâi în piaţa Shorja din centrul Bagdadului, ţintă a mai multor atentate din ultima perioadă, provocând moartea a 79 de persoane. Un cameraman al agenţiei Reuters a numărat peste 30 de ambulanţe sosind la locul incidentului.

Potrivit poliţiei irakiene, atacul a vizat un complex comercial, dar şi alte magazine situate de-a lungul străzii şi cel puţin 12 autoturisme, a explicat un alt reporter al Reuters. Exploziile au cutremurat centrul Bagdadului şi au fost urmate de un nor dens de fum. La puţin timp, o bombă artizanală a explodat într-o altă piaţă din centrul capitalei, Bab al-Sharji, cel puţin nouă persoane fiind ucise în timpul deflagraţiei, au declarat surse din poliţie. Ambele pieţe au fost scena unor atentate sângeroase şi în trecut.

Îndemnurile pacifiste nu au fost luate în seamă

Cel mai important lider religios al irakienilor şiiţi, ayatollahul Ali al-Sistani, le-a cerut, ieri, credincioşilor săi să nu se răzbune pe arabii sunniţi în timpul primei comemorări a atacului de la Samarra. Sistani a spus că bombardarea moscheii din Samarra, de anul trecut, atribuită militanţilor sunniţi, a declanşat un val de "violenţe oarbe" în Irak. Zeci de mii de irakieni au fost ucişi în luptele interconfesionale declanşate de incidentul în care a fost distrusă moscheea al-Askari, unul dintre lăcaşurile sfinte ale Islamului şiit, iar alte sute de mii de persoane s-au refugiat pentru a nu fi ucise.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite