Cina Cea de Taină din Joia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi, femeile merg la cimitir să aprindă lumânări
Astăzi, femeile merg la cimitir să aprindă lumânări

Creştinii ortodocşi prăznuiesc în Joia Mare spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos şi Cina Cea de Taină, când Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii cu pâine şi vin, ca jertfă nesângeroasă.

Tot în această zi, se rememorează rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor, punctul culminant fiind vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda Iscarioteanul, pe 30 de arginţi.

Slujbele din Săptămâna Patimilor continuă astăzi, în Joia Mare, de la ora 18.00, cu Denia celor 12 Evanghelii.  Aceste slujbe de dinainte de Sărbătoarea Paştelui au început în seara de Florii, iar ultima va avea loc mâine-seară.

În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, la fel şi sâmbătă. Tot acum, preoţii scot Sfânta Cruce din altar în naosul bisericii şi fac pâinea de împărtăşanie pentru tot anul, pentru îngrijirea bolnavilor.

Joia Mare este şi ziua în care preoţii pregătesc Sfântul Mir, care este folosit la botezuri, pentru sfinţirea bisericilor şi a altarelor. Nu este obligatoriu să se sfinţească Mir în această zi, ci doar dacă preoţii consideră că nu le ajunge pentru restul anului. De asemenea, în Joia Mare, în unele mănăstiri există obiceiul ca stareţul să spele picioarele călugărilor, repetând simbolic gestul lui Iisus.

Patimile şi adormirea

În Vinerea Mare sunt amintite Patimile Mântuitorului şi nu se săvârşeşte Liturghia. Preoţii vor scoate din altar Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză reproducând punerea în mormânt a Domnului, vor înconjura cu el biserica, apoi îl vor depune pe Sfânta Masă din altar, unde va rămâne până la Înălţare.

Ziua de sâmbătă marchează îngroparea lui Hristos, iar seara începe slujba de Înviere, când preoţii vor spune: „Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le".

Prima zi de Paşte, ploioasă

În noaptea de Înviere va ploua pe arii extinse în sudul Banatului, Oltenia, Bărăgan, Dobrogea şi local în restul Munteniei şi în sudul Moldovei. Duminică va ploua pe arii extinse în Banat, Oltenia, Bărăgan, Dobrogea şi Moldova. 

Ploile vor fi ca şi cele de vară, însoţite de descărcări electrice. Ziua vor fi între 10 şi 20 de grade, iar dimineaţa - între 4 şi 12 grade. Mai cald va fi în sud, între Oltenia şi Bărăgan, iar mai rece - în depresiuni.

Abonaţii nu rămân fără Biblie!

Cartea Sfântă distribuită împreună cu „Adevărul" se găseşte în continuare la punctele de difuzare a presei, la preţul de 19,99 lei. Întrucât interesul pentru procurarea Bibliei este enorm, „Adevărul" a luat măsuri pentru a le garanta abonaţilor săi că-şi pot procura Cartea Sfântă.

Astfel, dacă nu reuşesc să cumpere Biblia de la chioşcurile de presă, abonaţii au posibilitatea de a o comanda la redacţie, pe baza talonului de mai jos. De aceeaşi şansă vor beneficia şi cititorii care, deşi acum nu sunt abonaţi la „Adevărul", se vor abona, până pe 20 aprilie 2012, pentru luna (lunile) următoare.

Cum să comanzi Cartea Sfântă

Completează talonul şi trimite-l pe adresa Şos. Fabrica de Glucoză 21, sector 2, Bucureşti, în atenţia departamentului „Abonamente", sau la adresa de e-mail abonamente@adevarulholding.ro însoţit de copia documentului de plată a abonamentului, şi îţi trimitem Biblia acasă.

Costul Bibliei este de 18 lei, plus taxa poştală de 8,50 lei. Valoarea se va achita ramburs, la ridicarea coletului de la oficiul poştal de care aparţineţi. Informaţii la 0730.190.899 sau la abonamente@adevarulholding.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite