VIDEO Cimitirul Bellu, obiectiv turistic european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul funerar al Iuliei Haşdeu este unul dintre cele mai cunoscute obiective ale Cimitirului Bellu
Monumentul funerar al Iuliei Haşdeu este unul dintre cele mai cunoscute obiective ale Cimitirului Bellu

Autorităţile vor să aducă cel mai cunoscut loc de veci din România la nivelul celor din Franţa, Viena sau Praga, care atrag anual milioane de turişti.

O investiţie de 3-4 milioane de euro. Asta îi mai lipseşte Cimitirului Bellu pentru a se putea compara cu celebrele locuri de veci din străinătate, care atrag milioane de turişti în fiecare an. În rest, Bellu din Capitală are toate ingredientele: personalităţi înmormântate acolo, monumente de arhitectură, poveşti interesante şi istorie. Banii ar putea fi atraşi de la Uniunea Europeană prin proiecte destinate monumentelor sau multiculturalismului.

Drumul de la un simplu cimitir istoric la un obiectiv turistic internaţional este lung şi anevoios. Nimeni nu înţelege acest lucru mai bine decât conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) din Bucureşti, care şi-a propus să ducă Cimitirul Bellu la nivelul mult mai cunoscutelor Père-Lachaise din Paris sau Zentralfreidhof din Viena.

image

Cimitirul Montparnasse este un adevărat muzeu Foto: arhivă

Străinii vin la Iulia Hasdeu

Planul este unul curajos, având în vedere situaţia actuală în care se află monumentul istoric, însă este obligatoriu, mai ales că, de anul trecut, Bellu se află pe Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative din Europa. „Eu am încă alei de pământ în cimitir, în timp ce la Viena asfaltul din Zentralfreidhof e la nivel de autostradă. Dincolo este obligatoriu să-ţi întreţii mormântul.

Cimitirul Montparnasse este un adevărat muzeu p Foto: arhivă

La noi, 90% din morminte sunt neamenajate", a spus Bogdan Tănase, director ACCU. „În timp ce în alte cimitire din Europa s-a lucrat, până acum, şi zece ani la sistemul de informatizare, la Bellu încă nu există un sistem de iluminare sau unul de canalizare bine pus la punct. În Bellu mai există lumină la capele de prin 1914", a explicat directorul Administraţiei Cimitirelor.

Până anul acesta, pe la Bellu treceau anual aproximativ 2.000 de turişti, majoritatea din ţară. Interesul puţinilor străini era trezit de monumente funerare precum cel al Iuliei Hasdeu, celebru la nivel internaţional, sau ca mormântul Monseniorului Vladimir Ghica. „Trebuie actualizată informaţia şi afişată în dreptul fiecărui monument.

Mormântul lui Beethoven din Zentralfreidhof, Viena

Mormântul lui Beethoven din Zentralfreidhof, Viena

Dincolo s-au făcut plăcuţe cu toţi decedaţii din cimitir. Vreau şi eu să pun, mai întâi, în ordine informaţia", a mai spus Tănase. Un prim pas pentru a ridica acest cimitir la rang de obiectiv turistic internaţional este acela ca informaţia despre monumentele şi personalităţile îngropate aici să fie disponibilă în variantă electronică şi online. „Nu concep un cimitir fără tur electronic, informatizare, audioghiduri, cod de bare la fiecare monument, chiar şi wireless sau un sistem pe telefon care să-i ajute pe vizitatori să identifice pe o hartă monumentul şi traseul către el. M-am obligat să fac şi eu asta, acum că suntem pe ruta europeană", a spus Tănase. 

Lecţia vieneză de turism funerar

Cimitirul Zentralfreidhof din capitala Austriei este unul dintre cele mai mari cimitire din lume, cu peste 3,3 milioane de persoane îngropate între gardurile sale. Din cauza faptului că Zentralfreidhof a fost construit la marginea oraşului, acesta nu era foarte popular după deschidere, aşa că autorităţile locale au găsit soluţii pentru a schimba situaţia. Au inventat conceptul de morminte de onoare, locuri unde sunt îngropaţi oameni celebri, personalităţi din Austria precum Ludwig Van Beethoven, Johannes Brahms, Franz Schubert, JohannStrauss sau Falco.

Cimitirul Evreiesc din Praga este unic pe glob Foto: arhivă

Administrat de o companie cu acţionariat majoritar al administraţiei publice locale, Zentralfreidhof beneficiază de cea mai mare parte din cele 80 de milioane de euro cheltuite pentru amenajarea, curăţarea şi întreţinerea celor aproape 50 de cimitire din oraş. „Au cheltuit 1,9 milioane de euro doar pentru a renova faţadele de la intrare. Compania a pus o parte din bani, iar mare parte din sumă a venit de la un fond în care se duce un anumit procent din vânzarea tuturor biletelor la muzee, spectacole şi toate evenimentele care au loc în Viena. Acolo este vorba de o integrare la nivel de municipalitate", a povestit Bogdan Tănase.

"Nu concep un cimitir fără tur electronic, informatizare, audioghiduri, cod de bare la fiecare monument, chiar şi wireless.''
Bogdan Tănase director ACCU

Cimitirul Evreiesc din Praga este unic pe glob p Foto: arhivă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite