Cifrele PIB dau bugetul peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre prognoze şi realitate este de 10 miliarde de lei. Prognoza interimară din ianuarie anunţa un Produs Intern Brut pe 2008 de 513 miliarde de lei. Acum, aflăm că PIB-ul anului trecut a fost de numai 503 miliarde de lei.

La ultima rectificare bugetară, construită pe prognoza din toamnă, Cabinetul Tăriceanu miza pe un PIB de 505 miliarde de lei în 2008. Apoi, în ianuarie, Cabinetului Boc i s-a servit o prognoză interimară din care reise că PIB-ul pe 2008 ar fi de peste 513 miliarde de lei. Iată, însă, că datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) contrazic toate acele prognoze: PIB pe 2008 a fost de numai 503,9 miliarde de lei! Ce înseamnă asta? În primul rând, creşterea de 2,5% prognozată de Guvern nu va mai porni de la aceeaşi bază (PIB de 513 miliarde de lei), ci de la o cifră cu aproape 10 miliarde de lei mai mică. Altfel spus, toată construcţia bugetară actuală se năruie ca un castel de nisip.

Dacă n-am avut 513 miliarde de lei în 2008, nu vom avea nici 579 miliarde de lei PIB în 2009. Nici bugetul construit astfel nu este, prin urmare, unul realist. Încetinirea creşterii economice în ultimul trimestru al anului trecut, la 2,9%, reprezintă minimul perioadei respective în ultimii nouă ani. Aceasă contraperformanţă a limitat avansul Produsului Intern Brut (PIB) la 7,1% în 2008, care a fost însă cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor estimative ale INS.

Un nivel mai scăzut al ratei trimestriale de creştere economică a fost înregistrat în trimestrul patru din 2000, când avansul real al PIB a fost de 2,1% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Principalele componente dau semnale rele

PIB-ul, în preţuri curente, estimat pentru trimestrul patru a fost de 159,4 miliarde de lei, potrivit INS. După primele nouă luni ale anului trecut, PIB-ul a crescut cu 8,9% în termeni reali faţă de perioada similară din 2007, la 335 miliarde de lei.
“Evoluţia înregistrată în trimestrul patru de către principalele componente ale Produsului Intern Brut a avut un impact negativ important asupra creşterii economice estimate pentru întreg anul 2008 reducând cu 1,9 puncte procentuale volumul PIB calculat pentru primele 9 luni ale anului”, menţionează INS.

Cererea internă a scăzut cu 1,3%

Potrivit institutului, încetinirea creşterii PIB din ultimul trimestru al anului trecut a fost determinată de reducerea cererii interne cu 1,3 puncte procentuale, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2007, cauzată în principal de scăderea cu 2,8 puncte procentuale a consumului final total.

Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 4,7 puncte procentuale, pe fondul reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-1,8%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-14,7%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite