Chiuariu solicită urgentarea preluării lui Priplata din Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a solicitat adjunctului ministrului de justiţie din Republica Cehă, Martin Moulis, în cadrul întâlnirii de la Consiliul de Miniştri ai UE, urgentarea

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a solicitat adjunctului ministrului de justiţie din Republica Cehă, Martin Moulis, în cadrul întâlnirii de la Consiliul de Miniştri ai UE, urgentarea soluţionării cererii de preluare în vederea executării pedepsei de 8 ani de închisoare a lui Frantisek Priplata, mai ales că solicitarea a fost făcută în urmă cu un an jumătate. În acest sens, Tribunalul din Brno a solicitat întregul dosar al lui Priplata pentru a aprecia dacă instanţele române au respectat dreptul la un proces echitabil.

Această solicitare este considerată de autorităţile române ca fiind abuzivă şi ar dovedi "lipsa voinţei reale de cooperare în acest caz, în condiţiile în care traducerea documentelor ar costa aproximativ 58.000 RON (aproximativ 18.000 euro - n.r.) şi ar dura şi foarte mult timp". Astfel că Tudor Chiuariu consideră necesară transmiterea către autorităţile cehe doar a celor mai importante documente din dosar.

Reamintim că Frantisek Priplata a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 8 ani de închisoare pentru asasinarea liderului sindical de la Tepro Iaşi, Virgil Săhleanu. Imediat după pronunţarea sentinţei, Priplata a părăsit România. Pe 18 august 2005, Ministerul Justiţiei român a transmis autorităţilor cehe cererea de extrădare a lui Priplata, însă, pe 23 ianuarie 2006, Ministerul Justiţiei ceh a respins solicitarea, arătând că cetăţenii cehi nu pot fi extrădaţi din ţara lor. Ulterior, autorităţile române au solicitat ca Frantisek Priplata să efectueze pedeapsa în Republica Cehă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite