Chişinăul, iritat de politicienii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noiembrie trecut, autorităţile moldoveneşti au calificat derularea în Transnistria a campaniei electorale pentru Duma de Stat de la Moscova şi deschiderea de secţii de vot ruseşti în

În noiembrie trecut, autorităţile moldoveneşti au calificat derularea în Transnistria a campaniei electorale pentru Duma de Stat de la Moscova şi deschiderea de secţii de vot ruseşti în stânga Nistrului drept amestec al Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova.

Reacţii asemănătoare au loc luna aceasta, cu referire la publicitatea electorală românească dincolo de Prut şi la cele patru secţii de vot deschise la Ambasada şi la consulatele României din R. Moldova pentru cei circa 100.000 de cetăţeni moldoveni care deţin şi cetăţenie românească. Aceştia pot vota în cadrul Colegiului uninominal 2, destinat diasporelor din Europa – Asia.

Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Ministerul moldovean de Externe “consideră inacceptabilă desfăşurarea de către competitorii electorali români a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fără o coordonare prealabilă cu autorităţile centrale moldoveneşti”.

În replică, MAE de la Bucureşti invocă respectarea legilor locale şi a standardelor democratice europene şi internaţionale: “Este un exerciţiu democratic firesc… care se derulează şi în alte ţări în care trăiesc un număr important de cetăţeni români, cum sunt Italia, Spania sau SUA”.

Tehnic, autorităţile moldoveneşti vor ca partidele din România să ceară autorizaţie pentru derularea campaniei electorale în R. Moldova. Pentru partea română, acceptarea votului implică şi acceptul campaniei aferente.

Pretenţiile speciale ale Chişinăului arată relaţia proastă dintre Chişinău şi Bucureşti – crede analistul moldovean Igor Boţan, citat de “Europa Liberă”, preluată de NewsIn.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite