Chirurgi renumiţi, "operaţi" în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima lună, medicii au ţinut capul de afiş al justiţiei, schimbând sala de operaţie cu boxa acuzaţilor. Interesant este că toţi cei trei medici care au dat faţă cu justiţia, în

În ultima lună, medicii au ţinut capul de afiş al justiţiei, schimbând sala de operaţie cu boxa acuzaţilor. Interesant este că toţi cei trei medici care au dat faţă cu justiţia, în ultima perioadă, sunt chirurgi. În niciuna din cauze, magistraţii nu au dat un verdict final.

Judecătoria Sectorului 5 şi-a motivat decizia prin care l-a condamnat pe medicul Naum Ciomu la un an de închisoare cu suspendare, dar şi la plata a 125.000 de euro reprezentând daune pentru victima sa, Ioan Jinga.

Ciomu, liber să profeseze în sistemul medical

Ciomu a ţinut prima pagină a ziarelor şi a lăsat pe toată lumea cu gura căscată, pe 13 iulie 2004, când, fără nicio explicaţie, la o simplă operaţie, a secţionat în trei penisul unui pacient. După trei ani de procese, medicul a fost condamnat pentru vătămare corporală gravă din culpă, dar a contestat decizia. Judecătorii susţin însă că lui Ciomu nu i se poate interzice să fie medic în sens larg, ci doar medic chirurg urolog. Victima lui Naum Ciomu, Ion Jinga, a cerut în instanţă 800.000 de euro daune morale, dar magistraţii au considerat că "acordarea unor despăgubiri morale nu trebuie să constituie mijloc de îmbogăţire, ci trebuie să reflecte, atât cât este posibil, necesarul atenuării urmărilor generate de infirmitate". Instanţa susţine că Naum Ciomu a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, deoarece a acţionat fără intenţie şi că nu reprezintă un pericol social general.

Trancă stă pe bară până la finalul procesului

În schimb, medicul chirurg de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", Răzvan Trancă, nu-şi poate relua activitatea profesională, chiar dacă este judecat în libertate, întrucât senatul UMF a hotărât, încă din februarie, imediat după reţinerea acestuia de către procurori, că doctorul este suspendat din funcţia de asistent universitar până la sentinţa finală a instanţelor de judecată. Acuzat de viol şi tentativă de omor calificat, Răzvan Trancă a fost eliberat din lipsă de probe, chiar dacă principalul său "acuzator", minora Andreea Mocanu, susţine că a fost victima medicului. Pe 15 februarie, Andreea Mocanu a căzut de la etajul şase al blocului în care locuieşte medicul Răzvan Trancă. Ea l-a acuzat pe Trancă de viol, dar şi de faptul că a aruncat-o de la etaj.

Brădişteanu, acuzat de corupţie

Un alt caz celebru care a ajuns în instanţă, cu puţin timp în urmă, este cel al medicului Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Autorul primului transplant de cord realizat în România, Brădişteanu, este acuzat de fapte grave de corupţie în legătură cu licitaţia de aparatură medicală pentru sistemul penitenciar organizată de Ministerul Justiţiei în 2001.

DNA susţine că, urmare a faptelor de corupţie săvârşite de către Şerban Brădişteanu, s-ar fi creat un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite