Chiriile de pe piata libera raman ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul la credite pentru cumpararea unei locuinte este limitat pentru un numar mare de romani cu venituri medii. Familiile care castiga pana la 500 de euro pe luna nu pot contracta credite mai

Accesul la credite pentru cumpararea unei locuinte este limitat pentru un numar mare de romani cu venituri medii. Familiile care castiga pana la 500 de euro pe luna nu pot contracta credite mai mari de 35.000 de euro. "Suma nu este suficienta pentru achizitionarea unei case. Din acest motiv, singura solutie ramane inchirierea unei locuinte", considera Radu Zilisteanu, analist imobiliar. Cei mai "norocosi" sunt cei care locuiesc in apartamente cu chirie subventionata de stat, pentru care platesc aproximativ zece euro. Majoritatea chiriasilor apeleaza la piata libera, unde nivelul preturilor oscileaza pe paliere mult mai inalte, in functie de zona, numarul de camere si dotarile existente. Chiriile raman ridicate din cauza preturilor mari ale apartamentelor, care "trag" dupa ele si nivelul chiriilor. Spre exemplu, in Bucuresti, primele sase luni ale anului au adus, in medie, cresteri de aproximativ 50% ale preturilor apartamentelor. "Proprietarul tine la pret si cere o chirie destul de mare, pentru ca vrea sa isi amortizeze investitia intr-un timp scurt", ne-a declarat reprezentantul unei agentii imobiliare din cartierul bucurestean Balta Alba. Pentru cine nu tine neaparat sa locuiasca In centrul orasului, o garsoniera complet utilata poate fi inchiriata cu aproximativ 150 de euro/luna. "Mergand" spre centru, chiria pentru o garsoniera in Centrul civic este de aproximativ 250 de euro/luna. Nivelul chiriei pentru doua camere in zona Mihai Bravu oscileaza in jurul sumei de 300 de euro, in timp ce la Vatra Luminoasa aceasta este de 200 de euro. Cele mai cautate sunt locuintele cu una si doua camere, agentiile realizand un numar mai mare de tranzactii pe acest tip de apartamente, comparativ cu cele de trei si patru camere, mult mai greu de intretinut.
Vara, cel mai bun anotimp pentru chiriasi
Proprietarii de locuinte, dar si agentiile imobiliare se confrunta cu un regres evident al cererilor de apartamente in lunile iunie-august, cel putin in Bucuresti, centru universitar. Studentii pleaca acasa si renunta la locuinta inchiriata peste an, prea putini permitandu-si luxul de a pastra acelasi apartament si in perioada verii. Din acest motiv, chiriile pot sa scada chiar cu 10%. Piata isi revine insa de fiecare data in septembrie. In privinta duratei contractelor, locuintele din cartiere se inchiriaza pe perioade mai mici de timp, spun reprezentantii mai multor agentii imobiliare.
Piata locuintelor de lux este dinamica
Segmentul locuintelor de lux a inceput sa prinda contur in 1994 si de atunci a devenit o afacere buna pentru dezvoltatorii de proiecte imobiliare. Fie ca sunt situate in centrul Bucurestiului ori in partea de nord, cele mai multe cereri de inchiriere vin din partea cetatenilor straini, a firmelor sau a ambasadelor. Perioada cea mai buna pentru inchirierea locuintelor de lux este martie - septembrie, in timp ce intervalul octombrie - februarie inregistreaza un regres evident al cererii. Reprezentantii sectorului estimeaza scaderi ale chiriilor in a doua jumatate a anului, cand vor intra pe piata cateva noi proiecte. Doua camere in zona Domenii pot fi inchiriate cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro/luna, in timp ce un apartament cu trei camere intr-o vila renovata in aceeasi zona si mobilat in stil neoclasic nu coboara mai jos de 2.500 de euro/luna.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite