Chirii mai mari la Cluj decât la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închirierea unei garsoniere în capitala Ardealului costă dublu faţă de capitala Ungariei Piaţa chiriilor plasează Clujul în topul celor mai costisitoare oraşe din România, dar şi

Închirierea unei garsoniere în capitala Ardealului costă dublu faţă de capitala Ungariei

Piaţa chiriilor plasează Clujul în topul celor mai costisitoare oraşe din România, dar şi din Europa Centrală. Dacă în centrul Budapestei o garsonieră situată la zece minute de mers pe jos de parlamentul ungar poate fi închiriată cu 220 de euro, acelaşi spaţiu, în zona centrală a Clujului, Piaţa Mihai Viteazu, de exemplu, se închiriază cu 470 de euro.

Cu două-trei sute de euro pe lună, la Cluj-Napoca poţi închiria doar garsoniere situate în cartiere. Diferenţele de preţ sunt date de suprafaţă, finisaje şi dotări. Pentru o garsonieră în cartierul Gheorgheni, de 25 de metri pătraţi, renovată, doar pentru că mobila este nouă, preţul cerut este de 300 de euro pe lună.

Creşterile anuale ale chiriilor la Cluj-Napoca sunt situate între 10% şi 30%, cauza principală fiind, în opinia specialiştilor, cererile mari generate de prezenţa unui număr mare de studenţi, de circa 100.000. "Cererea provenită din rândurile studenţilor generează în fiecare an creşteri ale chiriilor, această creştere, deşi se aplică în mare parte ofertelor adresate persoanelor cu venituri medii, prin comparaţie ajung să influenţeze şi celelalte segmente de piaţă", consideră Doru Lupeanu, marketing manager al agenţiei imobiliare Grup de Lux.

Două camere, la circa 400 de euro

Apartamentele cu două camere, cu finisaje clasice, pot fi închiriate cu circa 400-500 de euro pe lună, acest preţ fiind mai mare dacă finisajele sunt ultramoderne. Un apartament cu două camere, semifinisat, în cartierul Mărăşti, zonă cu puţină verdeaţă, poate fi închiriat cu 350 de euro pe lună, dar pentru unul situat în bloc nou, lângă Parcul Rozelor, preţul cerut este de 1.000 de euro pe lună.

La periferie, în zona Colina din cartierul Mănăştur, practic la capătul oraşului, două camere pot fi închiriate cu 450 de euro. Aici, se cer asemenea preţuri doar pentru că blocurile sunt nou construite, iar apartamentele sunt finisate şi mobilate. Exită însă şi chirii mai mici pentru apartamente de două camere, de circa 250 de euro, în blocuri vechi, dar condiţiile de locuit sunt departe de a fi decente.

Şi mai multe sute de euro

Chiriile pentru apartamente de trei camere situate în zona centrală sunt cuprinse între 800 şi 900 de euro pe lună şi trec de 1.000 de euro dacă finisajele sunt de lux. Preţurile sunt mai mici în cartiere, dar nu scad sub 500 de euro decât în cazul în care locuinţele sunt fie nemobilate şi cu finisaje modeste, fie cu mobilă veche şi nerenovate.

Un apartament de trei camere cu finisaje clasice şi mobilă personalizată poate fi închiriat în Mănăştur, pe Calea Floreşti, cu 600 de euro pe lună. În schimb, unul nemobilat şi neutilat, de pe strada Horea, central, costă 800 de euro pe lună, în timp ce în Mihai Viteazu se cer 900 de euro pentru o chirie pe trei camere.

Chiriile pentru apartamente de patru camere încep de la 700 de euro pe lună şi ajung până la 1.300 de euro, dacă locuinţa e în zonă bună. Patru camere pe strada Republicii, zonă cu multe vile, situată central, pot fi închiriate cu 1.000 de euro. Preţul este mai mare pentru un apartament similar din cartierul Andrei Mureşanu.

Vilele nu sunt pentru români

Închirierea unei case la Cluj-Napoca depăşeşte cu mult posibilităţile de câştig ale categoriei "peste mediu". O vilă de cinci camere, în cartierul Gheorgheni, de 350 de metri pătraţi, superfinisată, poate fi închiriată cu 3.500 de euro pe lună, iar una în zona gării, cu patru camere, de 200 mp, cu 2.500 de euro pe lună. La aceste sume se adaugă şi garanţia, iar de obicei chiria se plăteşte în avans.

Piaţa chiriilor de la Cluj-Napoca s-a extins ca o undă de şoc şi asupra localităţilor situate în apropierea capitalei provinciei. Astfel, o casă de doar 160 de metri pătraţi situată în Apahida, la 10 km de oraş, se închiriază cu 400 de euro pe lună. Pe o vilă în centru, la Turda, de şapte camere, de 300 de metri pătraţi, se cer 2.000 de euro pe lună, deşi oraşul este situat la 27 de kilometri de Cluj-Napoca.

Creşteri de 10%, la toamnă

Specialiştii estimează că preţul chiriilor va creşte la Cluj în toamnă, din cauza presiunii asupra pieţei generate de studenţi. Doar 15% din aceştia au, potrivit statisticilor, un loc asigurat în căminele studenţeşti. "Creşterile vor fi simţite cu precădere în perioada septembrie - octombrie şi sunt preconizate a nu depăşi valori de peste 10%", a spus Doru Lupeanu.

Intrările destul de importante de expaţi, datorate investiţiilor străine realizate la Cluj, sunt, la rândul lor, o cauză a creşterii preţurilor pe piaţa imobiliară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite