Chirac are decizia finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

astfel, dimpotrivă, pe punctul de a se agrava şi mai mult.Partidele de opoziţie şi sindicatele, care au cerut Consiliului Constituţional să anuleze legea, au anunţat pentru marţea viitoare o

astfel, dimpotrivă, pe punctul de a se agrava şi mai mult.
Partidele de opoziţie şi sindicatele, care au cerut Consiliului Constituţional să anuleze legea, au anunţat pentru marţea viitoare o nouă grevă de protest la scara întregii ţări, de felul celei de marţea trecută, la care au participat peste trei milioane de oameni. Pe de altă parte, fără a mai aştepta noua grevă generală, studenţii au continuat să blocheze şoselele şi căile ferate, paralizând traficul rutier şi feroviar.
Mingea se află acum în terenul premierului Jacques Chirac, singurul care are posibilitatea de a trimite legea înapoi Adunării Naţionale spre reexaminare. Partidul Socialist şi celelalte formaţiuni de stânga, inclusiv ecologiştii, au adresat un apel "solemn" preşedintelui, cerându-i să recurgă la această posibilitate pe care i-o oferă Constituţia, dar va fi îndoielnic că apelul lor va fi luat în seamă. Preşedintele urma să-şi precizeze poziţia într-o alocuţiune televizată târziu în cursul serii de ieri, fiind de aşteptat ca el să-şi anunţe hotărârea de promulgare a legii şi să-şi reînnoiască, astfel, sprijinul faţă de primul-ministru Dominique de Villppin, care consideră legea ca esenţială pentru depăşirea marasmului economic.
Se aşteaptă, în acelaşi timp, ca preşedintele să încerce să potolească nemulţumirile studenţeşti recurgând la o strategie similară celei din timpul marilor mişcări protestatare din mai 1968 ale tineretului, în sensul că va promite unele înlesniri sociale. Mulţi analişti se îndoiesc că promisiunile vor fi suficiente pentru a satisface studenţimea protestatară şi sindicatele. "Diferenţa dintre mai 1968 şi acum este că statul nu mai are bani", a declarat Sylvie Goulard, profesor la Institutul de Studii Politice de la Paris. "Constrângerile bugetare impuse de UE au îngustat spaţiul de manevră al guvernului, pentru a cumpăra tăcerea protestatarilor", a adăugat ea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite