Chirac şi Merkel vor să scoată EADS-ul din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Palatul Elysee s-a desfăşurat, ieri, cel de-al şaptelea consiliu de miniştri franco-german, prezidat de preşedintele Jacques Chirac şi de cancelarul Angela Merkel. Tema centrală a

La Palatul Elysee s-a desfăşurat, ieri, cel de-al şaptelea consiliu de miniştri franco-german, prezidat de preşedintele Jacques Chirac şi de cancelarul Angela Merkel. Tema centrală a discuţiilor a constituit-o dosarul EADS-Airbus.

Întârzierile importante înregistrate la livrarea aeronavei gigant A380 au adus pierderi de 4,8 miliarde de euro şi au aruncat grupul european aeronautic EADS în criză. Christian Streiff a fost înlocuit, luni, cu Louis Gallois în fruntea Airbus, noul preşedinte anunţând un plan de reducere a costurilor şi concedieri. Airbus are 55.000 de salariaţi, dintre care 20.000 în Germania, 22.000 în Franţa şi 3.000 în Spania. Miniştrii din cele două cabinete au mai abordat problema energetică, temă ce se va regăsi şi pe ordinea de zi a Consiliului European din 20 octombrie, de la Lahti (Finlanda). Cu ocazia reuniunii de ieri au fost semnate trei acorduri de cooperare franco-germană: deschiderea unor misiuni diplomatice comune, o convenţie vizând eliminarea dublei impozitări şi un acord privind înfiinţarea unor echipe comune de anchetă. Principalele probleme internaţionale, cum ar fi testul nuclear nord-coreean sau dosarul iranian, au fost abordate la dineu.
Priorităţile preşedinţiei germane a UE
Cancelarul german, Angela Merkel, i-a prezentat şefului statului francez priorităţile preşedinţiei germane a UE care vor începe din primul semestru al anului 2007. Printre acestea figurează debirocratizarea, "foaia de parcurs" pe tema Constituţiei şi energia. "Dorim o Europă a cetăţenilor, a proiectelor", a spus Merkel, făcând apel la o "schimbare a mentalităţii" pentru mai puţină birocraţie. "Trebuie să facem posibilă abandonarea anumitor directive" care au devenit caduce, pentru a adopta "alte instrumente", susţine cancelarul. În numele unei mai bune coeziuni politice, cancelarul german vrea să introducă pentru prima dată o agendă comună pentru trei preşedinţii: a Germaniei, a Portugaliei (al doilea semestru din 2007) şi al Sloveniei (primul semestru din 2008). În ceea ce priveşte adoptarea Constituţiei europene, Merkel a dat dovadă de prudenţă, fiind de părere că nu se va putea încheia acest subiect în timpul preşedinţiei germane.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite