Chipul Domnului se vinde bine, sfidand monopolul Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In ultimii 15 ani, in Romania s-a dezvoltat o afacere prospera, care a adus bani buni in buzunarele comerciantilor: vanzarea icoanelor si a obiectelor de cult. Intr-o tara majoritar ortodoxa, oricare

In ultimii 15 ani, in Romania s-a dezvoltat o afacere prospera, care a adus bani buni in buzunarele comerciantilor: vanzarea icoanelor si a obiectelor de cult. Intr-o tara majoritar ortodoxa, oricare iconita, cruciulita, tamaie sau ulei sfintit se vinde ca painea calda. Desi Biserica, potrivit Legii 103 din 1992, detine exclusivitate in producerea si comercializarea obiectelor de cult, tot mai multi comercianti s-au imbogatit importand astfel de obiecte. Nu exista targ, sarbatoare sau magazin de suveniruri in care sa nu se comercializeze obiecte de cult. In trenuri, la colt de strada sau prin baruri si restaurante, surdomutii vand iconite "sfintite", la preturi modice. "Eu din asta traiesc. Pun la vanzare si pixuri, brichete sau portofele, dar cel mai bine se vand iconitele", ne explica Paul S., un surdomut care vinde iconite in trenuri. Paul nu este chiar surdomut, pentru ca articuleaza cuvintele destul de binisor, si daca vorbesti mai tare, aude. Si-a dezvoltat propria retea de vanzatori ambulanti in trenuri, cu alte cuvinte este patron. "Am 6 angajati, toti surdomuti, pe care ii trimit in trenuri. Afacerea merge bine, pentru ca le dau si salariu, si imi ramane si mie aproape 1 milion de lei pe zi profit", recunoaste Paul.
BOR - partenera de afaceri cu bisnitarii
Noi nu putem sa ii alungam cu biciul din fata bisericilor sau piete, ca Iisus din Templu", se plange preotul Ioan Hora, parohul unei biserici ortodoxe. "Oamenii legii ar trebui sa ia masuri, dar, din pacate, si conducerea BOR se face vinovata de aceasta situatie. In ultimii ani, BOR a ingaduit acest comert cu icoane si a devenit, practic, partener de afaceri cu bisnitarii", a adaugat preotul. P.S. Sebastian Ilfoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, spune ca majoritatea comerciantilor sunt "acoperiti" de aprobari si autorizatii de la diferite culte. "Noi ii controlam, pe cat este cu putinta, dar cei care vand icoane au autorizatii de la evanghelisti sau penticostali. Noi nu recomandam credinciosilor sa cumpere o icoana daca nu are pe spatele ei o stampila cu specificatia "sfintita". Vom propune in Sinod gasirea unor solutii pentru aceasta problema", a conchis episcopul ortodox.
Icoanele, cel mai bine vandute "tablouri" din Romania
In magazinele cu suveniruri si obiecte de arta populara romaneasca, cel mai bine se vand icoanele argintate. Acestea sunt aduse din strainatate, sunt de fapt niste kitsch-uri si sunt cumparate mai mult de romani. "Strainii cumpara icoanele pictate pe lemn. Ei apreciaza mai mult valoarea artistica si nu sunt interesati atat de mult de cea mistica", spune Ioan L., proprietarul unui magazin de suveniruri din Bucuresti. "Noi colaboram si cu Biserica, pentru a-i multumi pe clientii care vor icoane gata sfintite, dar sunt multi cumparatori care dupa ce si-au achizitionat o icoana merg cu ea la biserica si o sfintesc acolo. Cert este ca dintre toate obiectele de arta pe care le avem in magazin, cel mai bine se vand icoanele", a conchis proprietarul magazinului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite