Chinezoaicele vin la muncă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

confecţii, sunt dispuse să muncească pe bani puţini şi au calificare superioară băcăuancelor. "Invadatoarele" vor primi salariul minim pe economie, adică 3,3 milioane de lei pe lună, ceea

confecţii, sunt dispuse să muncească pe bani puţini şi au calificare superioară băcăuancelor.
"Invadatoarele" vor primi salariul minim pe economie, adică 3,3 milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă de opt ori mai mult decât primeau în China. Româncele luau 7 milioane de lei lunar. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă a primit cererea de angajare a chinezoaicelor din partea Sonoma SA, o firmă din Bacău cu capital italian, specializată în confecţii. Pentru a putea lucra în România, chinezoaicele vor avea nevoie de permise de la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă. În toată ţara, anul acesta, vor fi eliberate doar 10.000 de permise. Până acum, aceste permise erau solicitate mai ales pentru managerii străini care conduc firme în România sau lucrează în birourile locale ale companiilor multinaţionale. Firma băcăuană a stabilit deja locul de cazare al chinezoaicelor. În acest scop, se lucrează chiar la amenajarea unor dormitoare în incinta unei foste hale dezafectate în urmă cu doi ani, aflată tot în proprietatea Sonoma SA.
Sosirea mâinii de lucru asiatice, în premieră, se pare, nu numai în Bacău, ci şi la nivelul României, a fost motivată de Octavian ţicău, directorul AJOFM, prin "penuria de forţă de muncă calificată într-un domeniu ce include în Bacău peste 70 de firme, dar şi o lipsă de apetenţă a localnicelor de a mai lucra în industria confecţiilor. Se ştie că, în prezent, nu se plăteşte foarte bine, şi atunci oamenii nu mai sunt atraşi către această industrie'', recunosc surse din cadrul Sonoma SA, precizând însă că "afacerea va reprezenta un lucru avantajos atât pentru angajator, cât şi pentru asiatice''. Patronii din industria textilă preferă chinezoicele, cunoscute drept rezistente la efort, precise şi răbdătoare, în comparaţie cu europencele. Calitatea cea mare o reprezintă însă pretenţiile salariale extrem de modeste. Nivelul mediu de salarizare în industria confecţiilor din China este de 15 dolari lunar. Deocamdată, la Bacău, vestea venirii chinezoaicelor încă "nu a prins'' şi sindicatele sunt liniştite. Întrebaţi despre cum privesc viitoarea "mică Chină" din oraşul lor, băcăuanii şi-au arătat, în cvasitotalitatea lor, uimirea. Unii au vorbit chiar despre "o bombă socială cu explozie întârziată", dacă iniţiativa celor de la Sonoma va prinde contur. În prezent, în judeţul Bacău, conform statisticilor oficiale, lucrează în calitate de salariaţi, doar 126 de cetăţeni străini, majoritatea ingineri, tehnicieni, economişti, profesori şi asistenţi sociali.

Marea Britanie, reticentă la muncitorii români şi bulgari
Marea Britanie ar putea să nu îşi deschidă complet piaţa muncii pentru români şi bulgari, imediat după aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, programată pentru 2007, susţine ministrul de interne, Charles Clarke. Acesta a confirmat sprijinul deplin al Londrei faţă de aderarea României şi Bulgariei la UE şi a apreciat impactul pozitiv al lucrătorilor din ţările central şi est-europene, care au fost primite în mai 2004, asupra economiei britanice. "Nu este însă adevărat că vom face, automat, cu România şi Bulgaria ceea ce am făcut cu celelalte opt state", s-a arătat prudent Clarke.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite