Chinezii scot benzină din cărbunele brun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O uzină chimică din Mongolia Internă va produce un combustibil lichid performant, asemănător motorinei. Săracă în petrol, dar bogată în cărbune, China este pe punctul de a deschide o

O uzină chimică din Mongolia Internă va produce un combustibil lichid performant, asemănător motorinei.

Săracă în petrol, dar bogată în cărbune, China este pe punctul de a deschide o uzină chimică în regiunea autonomă Mongolia Internă, unde se vor produce combustibili lichizi obţinuţi din cărbuni.

Ecologiştii susţin însă că pentru mediul înconjurător această idee nu este deloc fericită, deoarece vor creşte emisiile de carbon, ceea ce va duce inevitabil la înmulţirea catastrofelor naturale prin amplificarea fenomenului de încălzire globală.


Tehnologia de extragere a petrolului din cărbune nu este o noutate, ea a fost dezvoltată de nemţi în perioada anilor 1940 şi suscită din nou interes pentru multe dintre statele dezvoltate ale lumii, relatează cotidianul "The Guardian". Shenhua Corporation va fi prima companie din lume care va folosi o nouă tehnologie şi îşi propune să producă un combustibil performant în uzina din Mongolia Internă, în cantităţi industriale.


Peste numai două săptămâni


Specialiştii de la Shenhua nu au dezvăluit încă ziua în care vor porni primele utilaje cu ajutorul cărora vor scoate benzină din cărbunele chinezesc, şi nici secretele tehnologiilor pe care le vor folosi. Dar zvonurile care circulă cu repeziciune spun că nu mai sunt nici două săptămâni până în momentul în care chinezii vor începe să producă benzină, exploatând energia cărbunelui.


Luna trecută, oficialităţile de la Beijing au făcut public faptul că lucrările legate de ridicarea uzinei se află spre final. Ţara lui Mao nu este singura din lume interesată în convertirea cărbunelui în petrol. Americanii investesc, şi ei, foarte mulţi bani în acest tip de tehnologii. La fel şi celelalte state puternic industrializate, care sunt încurajate în acest sens de către marile companii miniere al căror interes, în calitate de furnizori ai materiei prime, este deosebit de mare.


China, cel mai mare producător de huilă


China deţine 13% din rezervele mondiale de huilă, iar acest minereu constituie prima sursă de energie a acestei ţări. Chiar şi aşa, în ritmul actual al economiei, care este mereu în creştere, Republica chineză a dezvoltat o adevărată bulimie pentru cărbune. China importă cantităţi imense din acest combustibil, iar emisiile sale de dioxid de carbon sunt cele mai mari din lume. Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat că statul chinez ar putea deveni lider mondial în emisiile toxice, iar Agenţia de Evaluare a Mediului din Olanda susţine că a trecut de acest nivel.


Problema Chinei a devenit problema lumii întregi. Dioxidul de sulf şi oxizii de azot dispersaţi în aer de centralele chineze pe cărbune se transformă în ploi acide la Seul şi Tokyo, iar multe dintre particulele poluante ajung până la Los Angeles. Expansiunea industriei grele şi a procesului de urbanizare solicită un consum foarte mare de energie, care este obţinută, în majoritate, din cărbune.


Magnaţii cărbunelui îşi pun minele la bătaie


Tehnologia transformării cărbunelui în benzină este cunoscută încă din anii 1930. Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania şi Japonia şi-au pus în mişcare tancurile cu milioane de barili din acest combustibil.

În prezent, Africa de Sud acoperă o parte din necesarul de combustibil al autovehiculelor prin benzina obţinută din cărbune. Unii specialişti în domeniu susţin că această benzină obţinută din cărbune este mai ieftină, iar, prin ardere, acest tip de combustibil produce mai puţine gaze cu efecte de seră.


Uzinele în care se obţin biocombustibilii din cereale, soia ori rapiţă, susţin specialiştii, necesită investiţii foarte mari, pe când industria minieră dispune deja de infrastructura necesară. Cercetătorii adaugă faptul că benzina obţinută din cărbune este mult mai bună şi mai ecologică decât cea obţinută cu 70 de ani în urmă, iar magnaţii cărbunelui investesc deja în aceste noi tehnologii.

China porneşte pe calea ecologică

Statisticile internaţionale susţin că pe teritoriul chinez se află cele mai multe mine de cărbune din lume, 24.000 la număr. China este campioană mondială la poluarea mediului înconjurător, iar creşterea industrială a acestui stat depinde de cărbunele poluant din minele proprii, cum ar fi cele din provincia Shaanxi. Sănătatea chinezilor este în pericol de multă vreme.

În topul cauzelor care duc la deces, conform statisticilor naţionale, cancerul, ca urmare a poluării, se află pe primul loc. Oraşele chinezeşti par a se afla în permanenţă într-un văl toxic, aerul fiind deosebit de viciat, iar problemele mediului ambiant pot fi considerate catastrofice în această ţară.


Cunoscând toate acestea, China şi-a propus ca, până în 2008, să închidă multe dintre centralele energetice pe cărbune pentru economisirea energiei şi reducerea gazelor cu efect de seră. Generatoarele termale mari vor înlocui generatoarele pe cărbune şi vor salva peste 18 milioane tone de combustibil fosil, reducând considerabil gazele cu efect de seră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite