Chinezii revizuiesc traducerile în engleză ale straniilor meniuri locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meniurile din China scrise în engleză cuprind acum specialităţi ca "supă de pipi", "prăjituri complicate" sau "iarbă cu gust de peşte". Astfel de traduceri nu vor mai contribui mult la

Meniurile din China scrise în engleză cuprind acum specialităţi ca "supă de pipi", "prăjituri complicate" sau "iarbă cu gust de peşte". Astfel de traduceri nu vor mai contribui mult la savoarea locală - anunţă agenţia Xinhua. Parte a pregătirilor pentru Jocurile Olimpice care vor începe la Beijing peste mai puţin de 500 de zile, autorităţile chineze vor să standardizeze traducerile în engleză ale listelor cu feluri de mâncare şi băuturi servite în restaurante.

Beijingul se laudă că cinci milioane dintre cei 32 milioane de locuitori o rup binişor pe engleză, dar multe dintre traducerile oferite străinilor intrigă prin abrevieri obscure, traduceri mot-a-mot ale caracterelor chinezeşti în engleză, omisiuni sau ortografiere greşită.

Standardizarea "singlezei"

Pentru a scăpa de această "singleză" afişată în public, Liu Yang, vicepreşedintele Biroului de afaceri străine ale Beijingului, a explicat că au fost invitaţi experţi în engleză din Statele Unite, Regatul Unit şi Singapore, care să se alăture comisiilor locale de traducere a meniurilor. Acelaşi departament a mai standardizat până acum şi semnalizările în engleză din muzee, de pe străzi şi din metrou. Ca tactică, Programul de Vorbire a Limbilor Străine în Beijing foloseşte internetul pentru identificarea celor mai potrivite traduceri ale celor 100 de nume culinare.

Totul pentru cele trei milioane de turişti străini care trec în fiecare an prin capitala chineză. Invers, în timp ce chinezii se străduiesc să se exprime cât mai corect în actuala lingua franca a globalizării, în şcoli britanice şi americane se predau deja mandarina sau cantoneza - întrucât afacerile viitorului nu se vor mai face în franceză sau germană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite