Chinezii îşi fac sindicat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii chinezi vor avea reprezentanţi în mişcările sindicale româneşti. În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri, Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia

Muncitorii chinezi vor avea reprezentanţi în mişcările sindicale româneşti.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri, Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Sindicatelor din China (ACFTU) au anunţat că lucrează la parafarea unui protocol prin care muncitorii asiatici urmează să aibă reprezentanţi şi în România.

"În ultimii ani, numărul muncitorilor chinezi cu premise de muncă a crescut la 3.000. Noi le putem oferi posibilitatea de a avea reprezentanţii lor în structura noastră sindicală", spune preşedintele BNS, Dumitru Costin.

Reprezentanţii ACFTU spun că sunt deschişi unei colaborări sindicale cu BNS. "La Beijing, un salariu minim pentru un muncitor chinez este undeva peste 100 de euro. În România poate câştiga cel puţin 300 de euro", adaugă directorul Departamentului internaţional al ACFTU, Jing Guangping.

Cei aproximativ 3.000 de chinezi care lucrează legal în România nu au reprezentare sindicală, iar BNS poate oferi acest lucru, în condiţiile în care, de curând, la Bacău, 350 de chinezoaice de la fabrica de confecţii au intrat în grevă pe motiv că salariul negociat iniţial nu a fost respectat în România. Potrivit lui Costin, până la sfârşitul anului ar mai putea veni în România aproximativ 2.500 de muncitori chinezi, cu forme legale. Domeniile în care aceştia se pot angaja sunt construcţii, industria textilă şi agricultură, sectoare în care piaţa muncii de la noi este deficitară din cauza exodului românilor în ţările Uniunii Europene. (Florel Manu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite