VIDEO Chinezi şi bulgari, în locul „căpşunarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de intermediere a forţei de lucru pentru Spania vor recruta chinezi şi bulgari, dacă românii devin inaccesibili după reintroducerea permiselor de muncă. Deocamdată, încă nu se cunosc procedurile concrete de obţinere a permiselor de muncă pe care spaniolii vor să le reintroducă pentru muncitorii din România.

„Nici măcar cei de la camerele de muncă din Spania nu ştiu modalitatea exactă în care se vor aplica restricţiile”, a declarat Daniel Milicescu, asociat la firma de recrutare „Eurofin Consult”, după întrevederea avută de intermediari cu ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. La discuţii au participat reprezentanţi a peste 20 de agenţi care plasează forţă de muncă în străinătate. 

Niculina Enescu, director general al „Recruiter Workers”, spune că-n aşteptarea noilor proceduri firma pe care o conduce a oprit selecţia şi plasarea lucrătorilor, dar oamenii continuă să aplice pentru joburi în Spania. Dacă românii vor deveni inaccesibili, din cauza restricţiilor, spaniolii le-au transmis celor de la „Recruiter Workers” că aşteaptă să le ofere lucrători bulgari şi chinezi.
Alte firme susţin însă că-şi continuă în mod obişnuit activitatea, în aşteptarea noilor reglementări.

Salarii de dumping

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a declarat la rândul său că, deocamdată, situaţia „nu s-a schimbat major” şi se aşteaptă ca angajatorii spanioli să exercite şi ei presiuni asupra Executivului de la Madrid, fiindcă îi preferă pe muncitorii români: „Angajatorii spanioli preferă, în continuare, să lucreze cu români, pe anumite segmente economice”.

Ministrul a evitat să facă o legătură directă între retribuţiile mici ale „căpşunarilor” şi această preferinţă a spaniolilor pentru lucrătorii din România. El a recunoscut însă că există acuzaţii aduse firmelor de intermediere, care ar practica o politică de dumping pe piaţa forţei de muncă din peninsula iberică. „Oricum, salariul unui român în Spania este de trei ori mai mare decât cel pe care l-ar avea în ţară”, a spus Lăzăroiu.
Un român câştigă între 800 şi 1.000 de euro, pe lună, în agricultură şi construcţii, salarii cu mult mai mici decât cele primite de spanioli pentru aceleaşi joburi.

Restricţia, fără explicaţii reale

Ministrul Lăzăroiu şi recrutorii sunt convinşi că reintroducerea permiselor nu are legătură cu realitatea, deoarece există deficit pe piaţa forţei de muncă spaniole, în anumite domenii economice. „De 10 ani, spaniolii au renunţat la unele slujbe mai grele”, a explicat ministrul, fiind convins că aceştia vor refuza în continuare joburi grele şi prost plătite.

Daniel Milicescu, de la firma de recrutare „Eurofin Consult”, cataloghează decizia drept una pur politică şi care mizează pe efectul psihologic.

Tocmai de aceea, Sebastian Lăzăroiu aşteaptă ca spaniolii să accepte după câteva luni o analiză punctuală, pe domenii şi segmente economice, pentru a vedea unde s-ar putea modifica noile reglementări.

În Europa există practici diferite, în ceea ce priveşte limitarea accesului pe piaţa muncii autohtone, în funcţie de cererea şi oferta din diverse sectoare. Dacă la sfârşitul anului se va constata o creştere a deficitului de lucrători din construcţii şi agricultură, domenii acoperite majoritar de români, Spania ar putea relaxa procedurile de acces la astfel de joburi, de exemplu. 

200.000 de „căpşunari” sunt şomeri

Reamintim că decizia de închidere a pieţei muncii, luată în 22 iulie de către Guvernul spaniol, este una de tip global: se aplică în toate regiunile şi în toate domeniile de activitate. Ea se referă doar la români, nu şi la bulgari, de exemplu, care au intrat odată cu noi în Uniunea Europeană.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu consideră măsura discriminatorie, chiar dacă Spania trece printr-un moment dramatic şi are un şomaj de 21%, cel mai mare din Europa.

Este adevărat, pentru protejarea lucrătorilor spanioli nu contează dacă restricţiile se aplică şi bulgarilor. Aceştia sunt puţini în Spania, cu mult sub 100.000, în timp ce românii reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri de imigranţi. Numărul „căpşunarilor” se apropie de 900.000, din care aproximativ 300.000 lucrează legal, cu contract, şi plătesc toate cotizaţiile sociale. Alţi circa 200.000 de „stranieri” au indemnizaţii de şomaj ori au terminat un contract, au permis de şedere şi sunt în căutarea unui job. Restul sunt muncitori la negru, rude ale celor care lucrează etc.

O afacere de criză

Reintroducerea permiselor nu înseamnă neapărat că românii nu vor mai pleca la muncă în Spania. În fond, românii au restricţii pe piaţa muncii din Italia, însă asta nu i-a împiedicat să lucreze acolo. Potrivit ultimului raport OECD pe imigraţie, aproape 900.000 de români stabiliţi permanent acolo. Recrutorii se aşteaptă însă ca procedurile să fie mai complicate şi mai lungi.

După introducerea permiselor, ministrul Lăzăroiu se aşteaptă la o creştere a numărului celor care vor apela la firmele de plasament pentru găsirea unui job în Spania. Acestea vor selecta „căpşunarii” la solicitarea beficiarilor, urmând ca angajatorii spanioli să se ocupe de obţinerea permiselor de muncă.

Intermedierea forţei de muncă în străinătate a reprezentat una dintre cele mai profitabile afaceri în perioada de criză. Numărul şomerilor a crescut şi tot mai mulţi români s-au văzut în situaţia de a pleca în străinătate pentru a asigura supravieţuirea familiilor din ţară. De aceea, chiar dacă nu recunosc, reglementările sunt în favoarea recrutorilor, deoarece oamenii nu vor mai risca să plece la întâmplare, ci doar după ce vor semna în România un contract, astfel încât vor apela mai mult decât înainte la intermediari.
Printre invitaţi, o persoană acuzată de trafic de persoane

Tocmai fiindcă oamenii se vor orienta mai mult spre canalale formale de plecare, ministrul Sebastian Lăzăroiu le-a cerut celor de la firmele de recrutare să se asigure că cei pe care-i trimit în străinătate au contracte legale. „Se va apela mai mult la firmele de intermediere şi ştim că uneori au apărut şi escroci. Unii vor profita”, a avertizat Sebastian Lăzăroiu.

Ceea ce nu ştia, probabil, ministrul, este că printre invitaţii la întrevederea de ieri s-a aflat şi o persoană trimisă în judecată într-un dosar de trafic de persoane, inclusiv de minori. Niculina Enescu, general manager la „Recruiter Workers” este judecată pentru că a trimis în Cipru mai multe persoane care au fost exploatate de Ioannis Piripitsis. Ajunşi în Cipru, românilor li s-au confiscat actele şi au fost puşi să muncească fără a fi plătiţi şi să trăiască în condiţii insalubre şi la limita subzistenţei. Ancheta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi a pornit de la sesizarea autorităţilor cipriote care au descoperit cazul şi l-au arestat pe Piripitsis, care oricum nu avea dreptul de a recruta şi plasa muncitori.

Niculina Enescu a declarat pentru „Adevărul” că este vorba de mai multe firme româneşti care au fost păcălite de cipriot.

Ministrul aşteaptă o decizie „nuanţată” a Comisiei Europene

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană (CE) se va pronunţa asupra deciziei Spaniei de a restricţiona pătrunderea românilor pe piaţa muncii locale, măsură ce-i va afecta doar pe cei care doresc să plece de aici înainte, nu şi pe cei aflaţi deja acolo.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu se aşteaptă ca răspunsul CE să fie unul „nuanţat”, „prin care Bruxelles-ul să-şi păstreze controlul şi monitorizarea asupra situaţiei din Spania”.

Video cu declaraţii de la întrevedrea dintre ministru şi recrutori

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite