VIDEO China a depăşit recordul şi în materie de ambuteiaje. Şoferii sunt blocaţi de 10 zile pe o autostradă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii chinezi sunt depăşiţi de situaţie şi promit că totul va reveni la normal în trei săptămâni. Presa scrie deja despre cel mai mare ambuteiaj din toate timpurile.

Chinezii au bătut recordul şi la ambuteiaje, pe autostrada ce leagă Beijingul de Jining (Mongolia inferioară) autotrenurile şi autoturismele intrând în a zecea zi de blocaj. Coada a început să se formeze la 14 august, când zeci de camioane de mare mare tonaj se îndreptau spre capitală cu alimente şi materiale de construcţii.

Apoi, la 5 zile după acest prim incident, autorităţile au demarat o serie de lucrări de reparaţii şi întreţinere pe tronsonul deja foarte aglomerat. În câteva zeci de minute situaţia s-a înrăutăţit şi de atunci nu se întrevede vreo rezolvare. Vehiculele continuă să se îngrămădească pe autostrada G110, iar oficialii nu promit vreo îmbunătăţire înainte de 13 septembrie, când vor fi finalizate şi lucrările de amenajare. Autorităţile speră că în trei săptămâni va fi redeschisă circulaţiei şi o altă autostradă.

“Circulaţia de pe autostrada 110 a fost drastic îngreunată în urma acestor lucrări”, a explicat pentru codianul “Global Times” purtătorul de cuvânt al Biroului de gestionare a traficului rutier din Beijing. Potrivit canalului TV britanic Sky News, ambuteiajele de pe această autostradă ce leagă capitala de nordul ţării au devenit frecvente încă din luna mai. În prezent, afluxul de camioane de mare tonaj e infernal, pe G110 trecând zilnic peste 17.000 de astfel de vehicule.

400 de poliţişti în patrulă

Pentru a păstra calmul şi a evita orice ieşire violentă, autorităţile au detaşat 400 de poliţişti, care patrulează 24 de ore din 24 de-a lungul tronsonului de autostradă blocat. Iar şoferii, pentru a-şi mai omorî timpul încing campionate de table şi cărţi.

Pentru locuitorii din satele şi oraşele învecinate, ambuteiajul se dovedeşte, însă, mană cerească. De-a lungul autostrăzii au înflorit business-urile locale cu mâncare şi băuturi. Micii întreprinzători improvizaţi profită de situaţie şi nu se dau înlături de la speculă, vânzînd şeferilor cele necesare la suprapreţ.

Statistică îngrijorătoare

Din 2009, China a devenit prima piaţă auto de pe glob, conform cifrelor de vânzări confirmate oficial. Numai anul trecut, chinezii au cumpărat 13,5 milioane de autovehicule, o creştere semnificativă într-un an de criză economică mondială.

Cifrele vânzarilor de automobile din China includ şi camioanele de mare tonaj (circa 650.000 de unităţi).
China a depăşit şi Statele Unite la vânzările mondiale de automobile, dupa ce piaţa americană a trecut prin cel mai slab an din ultimii 27, totalul vânzărilor scăzând cu 21%, în timp ce piaţa chineză a cunoscut o creştere de 45%. Cu toate acestea, de la începutul verii, vânzările au mai scăzut, 1,5 milioane de unităţi aflându-se acum pe stoc.

Analiştii economici sunt, însă, de părere că apetitul chinezilor pentru maşini e departe de a se fi potolit, vânzările continuând să crescă cu 20% pe termen lung. Potrivit estimărilor, în 2020, în China vor exista deja 25 de milioane de maşini, adică unul din trei autoturisme vândute în lume se va regăsi aici.

Cu viteza melcului

La Beijing, ambuteiajele şi deplasările cu viteza melcului au devenit banale. Deja, şoferii nu mai pot depăşi 24 de km/h, iar în curând, după calcule estimative, viteza va ajunge la 15 km/h. Cu toate acestea, maşinile se înmulţesc într-un ritm ameţitor, 2.000 de vehicule noi intrând zilnic în circulaţie. În primele patru luni ale acestui an, numărul maşinilor înregistrate în capitala chineză a crescut cu 23,8%. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite