China, "un rival strategic" care sperie America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

electronicii şi al programelor pentru computere. În al treilea rând, între cele două ţări există o adevărată cursă pentru controlul surselor de energie, vitale pentru dezvoltarea economică

electronicii şi al programelor pentru computere. În al treilea rând, între cele două ţări există o adevărată cursă pentru controlul surselor de energie, vitale pentru dezvoltarea economică şi a uneia, şi a celeilalte.
Si pe plan politic există motive de disconfort. America se declară preocupată de problema drepturilor omului în China, ceea ce provoacă indispoziţia evidentă a Beijingului, şi critică şi măsurile adoptate în China pentru controlul internetului. Viitorul Taiwanului este un alt motiv de disensiuni. Anul trecut, când preşedintele Bush a fost în China, Hu Jintao l-ar fi asigurat, potrivit mărturisirilor unor apropiaţi ai Casei Albe, că problemele interne, inclusiv lupta împotriva corupţiei, neliniştile din zonele rurale şi poluarea mediului înconjurător îi acaparează cea mai mare parte a timpului şi că, oricum, China nu are nici dorinţa, nici mijloacele de a contesta poziţia SUA în lume, dar rămâne de văzut în ce măsură asemenea asigurări au avut efectul scontat.

Oaspete la dineul lui Bill Gates
Ieri, în prima zi a vizitei sale, Hu Jintao s-a deplasat la sediul companiei Microsoft din Redmond, a lui Bill Gates, care l-a avut în cursul serii ca oaspete la un dineu. Convorbirile cu omul cel mai bogat al planetei vor rămâne probabil confidenţiale, dar cu siguranţă că problema "pirateriei" în domeniul aplicaţiilor software a constituit unul dintre subiectele-cheie abordate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite