China va impozita poluarea pentru a răspunde cerinţelor ecologice internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Beijing intenţionează să instituie un impozit pentru marii poluatori industriali, în speranţa diminuării emisiilor de gaz cu efect de seră. Problema aerului irespirabil din

Autorităţile de la Beijing intenţionează să instituie un impozit pentru marii poluatori industriali, în speranţa diminuării emisiilor de gaz cu efect de seră. Problema aerului irespirabil din marile oraşe chineze preocupă comunitatea internaţională, în special pentru desfăşurarea fără probleme a Jocurilor Olimpice din 2008.

La doar o zi de la debutul celui de-al XVII-lea congres al Partidului Comunist Chinez, care se desfăşoară în această săptămână la Beijing, autorităţile au anunţat că iau în considerare ideea instituirii unei taxe consistente pentru marii poluatori. "Promovăm această variantă, dar trebuie mai întâi să ne consultăm cu ministerele în cauză", a declarat Pan Yue, directorul Administraţiei pentru Protecţia Mediului.

Încercând să răspundă criticilor internaţionale referitoare la degradarea ambientală continuă, China a plasat protecţia mediului înconjurător în centrul politicilor sale macroeconomice. În ciuda acestor bune intenţii "oficiale", analiştii sunt însă de părere că Beijingul nu va pune realmente în practică legile menite să schimbe în bine situaţia. Confirmând parcă această opinie, Pan Yuen nu a oferit ziariştilor niciun detaliu referitor la valoarea viitorului impozit pe poluare şi nici nu a precizat când va fi pus în practică.

Ploile acide "made in China"

Problematica mediului a fost dezbătută încă din primele zile ale congresului. "Creşterea economică fără precedent a ţării are un cost din ce în ce mai mare asupra resurselor şi mediului înconjurător", a recunoscut preşedintele chinez Hu Jintao.

Deja campioană în privinţa emiterii de dioxid de sulf (care provoacă ploi acide), China are toate şansele să ia locul Statelor Unite, devenind (şi) primul poluator al lumii cu bioxid de carbon. Luna trecută, autorităţile de la Beijing au anunţat că vor "umbla" la preţul energiei electrice, în scopul de a încuraja populaţia să recurgă la surse energetice alternative.

Intensa poluare atmosferică nu reprezintă singurul efect al creşterii economice a Chinei. Dezvoltarea industriei miniere, precum şi unele proiecte agricole duc, spre exemplu, la o deşertificare accentuată, proces care se "deplasează" spre estul ţării, ameninţând chiar oraşul Beijing. (Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite