China a construit o sculptură cât un munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltă de 103 metri, statuia se situează pe locul doi în lista celor mai înalte din lume O statuie gigantică ridicată în provincia Henan, din centrul ţării, simbolizează girul

Înaltă de 103 metri, statuia se situează pe locul doi în lista celor mai înalte din lume

O statuie gigantică ridicată în provincia Henan, din centrul ţării, simbolizează girul conducerii de la Beijing pentru întoarcerea la vechile tradiţii. Situat pe malurile fluviului Galben, ansamblul monumental a fost înălţat în onoarea împăraţilor Shi Huangdi şi Yandi, îndepărtându-se de simbologia comunistă.

China se poate mândri cu statuia de 103 metri înălţime, a doua ca înălţime în lume, care a fost inaugurată recent. Dublul bust care îi omagiază pe împăraţii Shi Huangdi şi Yandi a necesitat 20 de ani de muncă pentru a fi terminat. Îi lipsesc numai 17 metri pentru a depăşi cea mai înaltă statuie de pe planetă, Buddha Amida, din Ushiku, Japonia. Totuşi, ansamblul statuar situat pe malurile fluviului Galben, în provincia Henan din centrul ţării, este mai voluminos decât statuia niponă. În plus, dublul bust al celor mai importanţi împăraţi ai Chinei depăşeşte cu zeci de metri statui cunoscute de metal şi piatră, cum ar fi Statuia Libertăţii, de la New York, sau Hristos Mântuitorul, de la Rio de Janeiro.

Iubitoare de mari opere publice în scopuri propagandistice şi naţionaliste, China a inaugurat această statuie, care se îndepărtează de simbologia comunistă, ca simbol al întoarcerii Beijingului la vechile tradiţii.

Ambiţia recordurilor de mărime

Această ţară asiatică, care s-a remarcat din ce în ce mai mult în depăşirea recordurilor mondiale de mărime în tot felul de opere publice, nu a dat totuşi importanţă excesivă măsurilor colosale ale ansamblului statuar. Provincia Henan a fost cea care s-a îngrijit de opera monumentală, ale cărei costuri s-au ridicat la echivalentul sumei de 17 milioane de euro. Se speră ca statuia uriaşă să aducă mai mulţi turişti în regiune, unde se mai află grotele budiste de la Longmen sau templul Shaolin, leagăn al artelor marţiale Kung-Fu. Consideraţi părinţii civilizaţiei chineze, Yandi şi Shi Huangdi, ultimul cunoscut sub numele de Împăratul Galben, sunt personaje mai mult mitice decât istorice. Datorită lor, chinezii îşi spun uneori fiii lui Yan şi Huang.

Cele mai înalte statui din lume

- Buddha Amida din Ushiku, Japonia
- 120 m, 1995

- Naşterea Lumii Noi, de Zurab Tseretli, din Puerto Rico
- 100 m, 1994

- Petru cel Mare, de Zurab Tseretli, din centrul Moscovei
- 96 m, 1996

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite