Chiliman şi Videanu îşi dispută centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cei doi reprezentanţi ai Alianţei, primarul general, Adriean Videanu, şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-au contrazis, prelungind astfel lupta dintre partidele pe care le reprezintă.

cei doi reprezentanţi ai Alianţei, primarul general, Adriean Videanu, şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-au contrazis, prelungind astfel lupta dintre partidele pe care le reprezintă. Videanu a replicat intenselor reproşuri venite din partea reprezentanţilor societăţii civile printr-un discurs împăciuitor, în care a concluzionat că în ceea ce priveşte Piaţa Revoluţiei va ţine cont de părerile vorbitorilor. Dar a lăsat deschisă o portiţă şi pentru controversatele construcţii din Piaţă. Alta a fost poziţia primarului sectorului 1, Chiliman, care a avut un discurs ironic la adresa lui Videanu. El l-a contrazis pe primarul general în privinţa concursurilor de proiecte şi a făcut trimiteri dure la "derapajele urbanistice". "Pot să vă spun că sunt şi altele în pregătire, pe lângă proiectul care încearcă să fie strecurat în Piaţa Palatului" - a punctat nemilos Chiliman.
Ne aşteaptă încă "o construcţie de 100 de metri înălţime lângă Piaţa Victoriei", a spus Chiliman şi, scuzându-se că vorbeşte neacademic tocmai sub cupola Academiei, a adăugat, spre stupoarea audienţei, că "mai este pe ţeavă o uriaşă construcţie în Parcul Bordei şi un P+18 în Parcul Floreasca"...
Ironizând discursul lui Videanu, Chiliman a chemat la identificarea celor care au dat avize favorabile mai cu seamă în ceea ce priveşte construcţia de lângă Catedrala Sf. Iosif. "Există responsabili, şi aceştia au nume. Unul dintre avizele de construcţie a Cathedral Plaza a fost luat şi de la Ministerul Culturii", a specificat acesta. Numitorul comun al tuturor vorbitorilor a fost ultimul scandal legat de blocul de lângă Catedrala Sf. Iosif şi noile construcţii care ar urma să fie ridicate în Piaţa Palatului. Istoricul Dinu Giurescu a amintit că, pentru români, marile momente ale istoriei contemporane au fost legate de această Piaţă. Ceea ce comuniştii făceau sub pretextul sistematizării, este continuat astăzi printr-o altă lozincă: "creşterea sistematizării în spaţiul public", a constatat istoricul. Cel mai vehement discurs a fost cel al Anei Blandiana. Aceasta a acuzat oficialii că doar se prefac a întreba, fără a ţine cont defel de părerea interlocutorilor societăţii civile. "Neprofesionalismul, ilegalitatea şi chiar corupţia de care vorbeşte proiectul care vizează construirea unei clădiri lângă Catedrala Sf. Iosif şi cel din Piaţa Palatului spun, de fapt, foarte multe despre noi înşine. Alte popoare, în condiţii mai dramatice, şi-au refăcut oraşele după ce au fost distruse, însă noi continuăm să ne batem joc de noi înşine", a continuat Ana Blandiana. Doina Cristea, autoarea Planului de Urbanism General al Bucureştiului, şi şerban Sturza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, au subliniat că există prevăzute câteva locuri care ar putea deveni centre de afaceri, nicidecum Piaţa Palatului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite