Cheltuielile expaţilor din România, printre cele mai mari din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierea monedei americane a ridicat costurile managerilor străini care lucrează în Bucureşti Bucureştiul se numără printre cele mai scumpe oraşe din lume din punctul de vedere al

Deprecierea monedei americane a ridicat costurile managerilor străini care lucrează în Bucureşti

Bucureştiul se numără printre cele mai scumpe oraşe din lume din punctul de vedere al cheltuielilor pe care un expat le are de făcut în mod obişnuit.

Capitala ţării noastre a urcat în acest an şapte poziţii, într-un top al celor mai scumpe oraşe din lume pentru expaţi, pe fondul aprecierii monedei naţionale faţă de dolar, primul loc fiind ocupat în continuare de Moscova, pentru al treilea an consecutiv.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Mercer, în 2007, Bucureştiul se afla pe locul 78 cu un punctaj de 79,6, în timp ce în acest an a urcat şapte poziţii, până pe 71 şi acumulând un punctaj de 83,6 puncte.

Peste 300 de expaţi vin anual în România

Studiul companiei de consultanţă în resurse umane Mercer acoperă 143 de oraşe de pe şase continente şi compară costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare oraş analizat, printre care costuri imobiliare, de transport, hrană, îmbrăcăminte, electrocasnice şi divertisment.

Studiul este utilizat de companiile multinaţionale şi de guverne pentru a stabili salariile pentru angajaţii expatriaţi. În ceea ce priveşte România, singurul oraş monitorizat a fost Bucureşti, care a înregistrat o creştere generală a preţurilor faţă de anul trecut.

"Motivul din spatele evoluţiei Bucureştiului stă în parcursul pozitiv al monedei naţionale comparativ cu dolarul american, astfel că pentru un expat al unei companii americane devine mai scump să achiziţioneze coşul zilnic necesar", a declarat directorul executiv al companiei de brokeraj de asigurări Marsh România, Cristian Fugaciu. Potrivit acestuia, dolarul american a pierdut 3,52% în faţa leului românesc în ultimul an.

"Dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea preţurilor pe această piaţă, mai ales în Bucureşti, sunt alte motive pentru care costurile vieţii au înregistrat un salt", a precizat Fugaciu. În România lucrează în prezent aproximativ 10.000 de expaţi, numărul acestora crescând anual cu circa 300 de persoane. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt aduşi în ţara noastră de companiile din domeniul IT&C, bancar, consultanţă etc.

Experienţa vastă cu care vine un expat într-o companie locală este răsplătită din plin la nivelul remuneraţiei. Astfel, potrivit unor surse din piaţă, salariul unui expat care ocupă o funcţie similară cu un român este cu peste 15% mai mare.

Astfel, pentru o poziţie pentru care un român primeşte lunar în jur de 60.000 de euro, un manager străin va solicita 90.000 de euro. Pe termen lung însă, este de aşteptat ca numărul managerilor străini prezenţi pe piaţa locală să se diminueze, companiile fiind interesate de optimizarea costurilor.

Expaţii cheltuiesc cel mai mult în Moscova

Moscova este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai scump oraş din lume. Scorul înregistrat de capitala rusă a crescut constant în ultimii ani şi a ajuns la un maximum de 142,4 (comparativ cu 134,4, în 2007, şi 123,9, în 2006), potrivit studiului.

"Poziţia în top a Moscovei s-a întărit şi datorită creşterii rublei ruseşti, comparativ cu dolarul american şi a creşterii costurilor de cazare", a declarat directorul de cercetare al Mercer, Yvonne Traber, într-un comunicat.

Tokyo ocupă al doilea loc în top, urcând două locuri faţă de anul trecut, în timp ce Londra a pierdut un loc, ajungând pe trei. Oslo a urcat şase locuri, ajungând pe poziţia a patra, urmat de Seul, care se află pe locul cinci.

Între cele mai scumpe oraşe din clasament se află şi Copenhaga pe şapte (117,2), Geneva pe opt (115,8), Zurich îşi menţine locul 9, în timp ce Milano urcă pe 10. Capitala Bulgariei, Sofia, este şi anul acesta cel mai ieftin oraş pentru expaţi, ocupând locul 97 cu 76,9 puncte.

Printre cele mai ieftine oraşe pentru expaţi se află şi Asuncion din Paraguay, pentru al şaselea an consecutiv. Spre comparaţie, Moscova, care are 142,4 puncte, este de aproape trei ori mai scump decât Asuncion, calificată cu un scor de 52,5.

Studiul relevă faptul că diferenţa între oraşele cele mai scumpe şi cele mai ieftine s-a mărit, contrar tendinţei observate anii anteriori. "Actualele condiţii din piaţă au condus către o slăbire a dolarului american, care, odată cu întărirea euro şi a altor valute, a cauzat o serie de modificări semnificative în topul pentru 2008", a declarat directorul de cercetare al Mercer, Yvonne Traber.

Salarii competitive în funcţie de evoluţia costurilor din diverse oraşe

Pe de altă parte, oraşele cele mai scumpe din vestul Europei şi din Asia şi-au păstrat locurile în top 20, în timp ce oraşele din Brazilia sau India urcă în acest clasament. În plus, oraşe precum Stockholm sau New York par a se fi ieftinit.

"Cercetarea Mercer a reconfirmat tendinţele la nivel global de creştere a preţurilor la petrol şi alimente, cu toate că această creştere nu este constantă în toate locaţiile.

Aceste creşteri sunt parţial balansate de scăderea preţurilor pentru bunuri cum ar fi electrocasnice. Acest fenomen se datorează şi importurilor din ţări în curs de dezvoltare, precum China, şi tehnologiilor din ce în ce mai avansate", a declarat directorul executiv al Marsh Romania, Cristian Fugaciu.

Astfel, potrivit acestuia, companiile sunt nevoite să se ţină la curent cu evoluţia costurilor pentru a putea oferi salarii competitive salariaţilor deplasaţi în diverse oraşe de pe glob. Directorul de cercetare al Mercer susţine că, în unele cazuri, creşterea costurilor de trai este strâns legată de o creştere economică accelerată.

Deprecierea dolarului schimbă ierarhia în top

"Din cercetările noastre reiese că aceste ţări reprezintă priorităţi pentru extinderea companiilor multinaţionale, dar suferă din pricina inflaţiei şi a pieţelor imobiliare în creştere accelerată", a explicat Traber.

De exemplu, Letonia a avut o creştere economică de 10,2%, mult peste media globală de 5,2%, şi capitala Riga a sărit pe locul 46, de pe 72 anul trecut. New Delhi a urcat de pe 68 pe 55, ca urmare a unei creşteri economice de 9,2% în 2007. Faptul că Bogota a urcat de pe 112 pe 87 reflectă creşterea economică a Columbiei, de circa 7%, potrivit studiului.

"Preţurile proprietăţilor din Norvegia au atins un maximum istoric la sfârşitul anului trecut, ca rezultat al unei creşteri de 50% în ultimii cinci ani. De asemenea, întărirea monedei norvegiene a contribuit la creşterea costurilor de trai ale expaţilor din Oslo", a mai spus Traber.

Majoritatea oraşelor europene au înregistrat creşteri în top ca urmare a întăririi monedelor naţionale faţă de dolar. Exemplele sunt: Praga, în urcare de pe 49 pe 29, Varşovia, de pe 67 pe 35 sau Istanbul, de pe 38 pe 23. Tel Aviv este din nou cel mai scump oraş din Orientul Mijlociu. Acesta a urcat trei poziţii până pe 14. Alte oraşe importante din această zonă, Dubai şi Abu Dhabi, au scăzut în clasament până pe locurile 52, respectiv 65.

Singurul oraş al Statelor Unite care a rămas în top 50 este New York, care a ajuns pe locul 22 după o cădere de 7 locuri. Acelaşi trend descendent a fost înregistrat şi de alte oraşe nord-americane: Los Angeles, Miami sau
Washington DC.

Declinul metropolelor din Statele Unite se datorează, fireşte, evoluţiei monedei naţionale. În contrast, Toronto este cel mai scump oraş canadian prin urcarea la 28 de poziţii în topul alcătuit de Mercer. Sunt câteva oraşe care, prin particularităţile locale, au reuşit să iasă în evidenţă în topul Mercer.

Oraşul cu cea mai spectaculoasă creştere de la an la an este Teheran. Capitala Iranului a urcat 40 de poziţii datorită unor factori precum creşterea spectaculoasă a preţurilor pentru alimente, în special cele de import, şi preţurilor locuinţelor, potrivit studiului. Compania Mercer aparţine grupului Marsh & McLennan Companies şi este prezentă pe piaţa din România prin compania de brokeraj în asigurări Marsh, pe partea de Health & Benefits.

Dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea preţurilor pe această piaţă, mai ales în Bucureşti, reprezintă alte motive pentru care costurile vieţii au înregistrat un salt
Cristian Fugaciu, director Marsh România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite