Cheile Sohodolului, lecţie de ecologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonă cu peisaje carstice impresionante şi cu specii rare de plante, aria protejată Cheile Sohodolului e situată în zona de nord a judeţului Gorj, nu departe de municipiul Târgu Jiu.

Zonă cu peisaje carstice impresionante şi cu specii rare de plante, aria protejată Cheile Sohodolului e situată în zona de nord a judeţului Gorj, nu departe de municipiul Târgu Jiu.

Încă de la intrarea în comuna Runcu, turistul e întâmpinat de frumuseţea şi sălbăticia locurilor, de formele naturale sculptate în relieful calcaros al stâncilor, dar şi de taxa de acces în rezervaţie. E doar cinci lei pentru fiecare maşină, însă semnificaţia ei e una ecologică.

Instituirea acestei taxe e un prim pas pe care autorităţile l-au făcut pentru educarea turiştilor în spiritul protecţiei mediului. Pentru că turistul român nu ştie încă să respecte natura şi să o păstreze curată.

Am întâlnit oameni care-şi făceau grătarul pe iarbă, ascultau manele cu volumul dat la maximum şi care şi-au lăsat gunoaiele aruncate la voia întâmplării.

Taxa plătită pentru fiecare autoturism care intră în rezervaţie dovedeşte, o dată în plus, că respectul pentru mediul înconjurător nu poate fi cultivat decât prin metode de constrângere

Spectacolul piesajelor carstice unice e umbrit de comportamentul inadecvat al miilor de turişti care vin săptămână de săptămână la Cheile Sohodolului.

Cheile Sohodolului este o zonă cu peisaje carstice impresionante. Sunetele se propagă în stâncile care ajung parcă până la cer şi a căror acustică ar invidia-o chiar şi cele mai mari scene de operă ale lumii. Apa a săpat în stâncă forme unice şi greu de reprodus de mâna omului.

Aria naturală protejată Cheile Sohodolului, din zona de nord a judeţului Gorj, reprezintă unul dintre cele mai frumoase peisaje carstice ale României.

Situate în comuna Runcu, la 17 kilometri de municipiul Târgu-Jiu, pe o ramificaţie a DN 67, Cheile Sohodolului îi întâmpină pe turişti cu o varietate de chei, doline şi peşteri. Nările, Fusteica, Inelul, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii sunt doar câteva dintre formaţiunile carstice impresionante ale acestei zone.

Lecţie pentru turişti

Am fost sfătuiţi să vizităm zona şi am pornit într-o excursie "fulger" pe Cheile Sohodolului, într-o duminică de august. Am pătruns cu timiditate şi, într-un fel, smeriţi, în Rezervaţia naturală Cheile Sohodolului, chiar dacă la intrare am fost surprinşi când ni s-a spus că fiecare maşină trebuie să plătească suma de 5 lei pentru accesul în rezervaţie.

Această taxă ar putea fi prima lecţie pe care autorităţile locale o predau turistului care ajunge în zonă, pentru a-l învăţa să respecte, să îngrijească şi să preţuiască natura.

Nu primim nici o explicaţie. Nici vorbă de sac menajer, pliant informativ sau perechea de mănuşi despre care, întorşi la Bucureşti, aflăm că trebuiau să însoţească biletul de intrare în rezervaţie. E taxă şi trebuie plătită.

Grătare pe iarbă şi manele

Mergem mai departe şi nu contenim să ne minunăm de măreţia rocilor şi de sublimul locurilor, până când ne răsună în urechi acorduri de manele şi vedem înălţându-se fumul grătarelor de la câteva corturi amplasate strategic, la marginea drumului.

Traficul auto foarte aglomerat ne-a îndemnat la prudenţă deoarece, cu greu îşi puteau face loc două maşini, una lângă alta pe şoseaua care şerpuieşte în curbe strânse, pe lângă stâncile masive. Ne oprim, lăsăm maşinile într-un loc mai lat şi hotărâm să batem la pas câţiva kilometri.

De o parte şi de alta a şoselei, grătarele sfârâie şi muzica, dată tare, răzbate din difuzoarele maşinilor. O cutie de pizza ne aminteşte că trăim în România şi că turistul nu a învăţat încă ce înseamnă respectul pentru natură şi pentru el însuşi.

Două mii de maşini intră în rezervaţie în fiecare săptămână

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a preluat în custodie, pe o perioadă de cinci ani, aria naturală protejată Cheile Sohodolului, începând cu jumătatea lunii spetembrie 2007.

Directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu, a declarat că Agenţia împreună cu autorităţile locale s-au implicat în acţiuni de promovare, conştientizare şi informare a localnicilor şi a turiştilor privind necesitatea protejării naturii.

De aceea, spune el, la intrarea în Chei există o taxă de 5 lei care se percepe pentru fiecare maşină care intră în zona de rezervaţie naturală.

"În sezonul estival, în fiecare weekend, zona este tranzitată de 2000 de maşini, iar după plecarea turiştilor, în urma lor rămâne un dezastru. Taxa pe care o percepem împreună cu autoritatea locală are rolul de a conştientiza turiştii şi de a-i învăţa să respecte natura şi să păstreze zona curată", a declarat pentru "Adevărul", directorul APM Gorj.

Bani folosiţi pentru ecologizare

Tot el ne spune că atunci când plătesc această taxă, turiştii primesc, în afara chitanţei, un sac menajer, o pereche de mănuşi şi un pliant cu instrucţiuni. Banii astfel colectaţi sunt folosiţi de Obştea Runcu pentru adunarea gunoiului şi transportul sacilor până la groapa de gunoi din Târgu Jiu. Aflăm că Obştea Runcu este "un fel de ocol silvic particular, care are angajaţi pădurari, ingineri silvici", care are grijă de ecologizarea zonei protejate.

Întrebat ce l-a determinat să instituie taxă de intrare în rezervaţia naturală, Gheorghe Fometescu ne spune despre zonă că "e un fel de muzeu. Acolo sunt fenomene carstice spectaculoase şi oricum, banii se întorc tot la turişti, sub forma unor condiţii mai bune, a naturii curate. Şi, până la urmă, la muzeu când intri, plăteşti taxă de intrare, nu-i aşa?".

Tot de la directorul APM Gorj aflăm că turiştilor nu le este permis să-şi amplaseze corturile oriunde şi că există locuri special amenajate pentru camping şi pentru grătar. Din pliantele de informare pe care le primesc la intrarea în Chei, turiştii află că nu au voie să aprindă focul direct pe iarbă, pentru că, astfel se distruge vegetaţia, care nu se mai reface şi li se recomandă să folosească grătare care să nu atingă solul cu sursa de foc.

Zonă protejată

Aria naturală protejată cuprinde valori de patrimoniu natural, specii rare de plante sau animale, formaţiuni geologice rare sau forme de relief deosebite.

Delimitarea zonei protejate se face de către Consiliul Local care urmăreşte păstrarea zonei protejate cât mai mult şi cât mai bine posibil, controlul intervenţiilor de orice fel - defrişări, distrugeri, reparaţii, modificări, demolări, construcţii noi, săpături care să afecteze subsolul, etc. şi punerea în valoare a zonei respective pentru îmbunătăţirea calităţii mediului şi a vieţii locuitorilor şi pentru practicarea turismului nedistructiv.

Cheile Sohodolului au primit statutul de arie protejată datorită reliefului carstic din zonă.

Cheile se întind pe o lungime de 12 kilometri între comuna Runcu şi Poiana Contului şi sunt considerate de alpinişti o adevărată provocare deoarece traseele sunt abrupte şi dificile. Autorităţile intenţionează delimitarea unor trasee speciale pentru alpinişti.

Conservarea zonei se va face cu fonduri europene

Cheile Sohodolului au fost săpate de râul omonim în calcarele Munţilor Vâlcan, rezultatul fiind forme unice, imposibil de reprodus de către om.

Un punct de atracţie foarte cunoscut al zonei îl reprezintă celebrele "Nări" .

Sunt unice în ţară datorită fenomenelor carstice, a cascadelor colorate care cad de pe versanţi, precum şi datorită unei formaţiuni rămase suspendate - "Inel" .

Un proiect care ar putea primi finanţare din fonduri europene are scopul de a contribui la conservarea acestei zone.

"Am depus un proiect la un organism de mediu intermediar la Craiova, prin care vrem să facem un infochioşc, să amenajăm locurile de campare şi să punem la dispoziţia turiştilor un punct de informare", ne-a mai spus directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu.

5 lei este suma percepută pentru accesul fiecărei maşini în rezervaţie.

Zona e un fel de muzeu. Şi, până la urmă, la muzeu când intri, plăteşti taxă de intrare, nu-i aşa?
Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite