Chavez le oferă săracilor combustibil la preţ redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

furniza familiilor sărace din Europa combustibil de încălzit pentru sezonul de iarnă la un preţ mult inferior celui de pe piaţă. Iarna trecută, într-un gest de sfidare a preşedintelui Bush,

furniza familiilor sărace din Europa combustibil de încălzit pentru sezonul de iarnă la un preţ mult inferior celui de pe piaţă. Iarna trecută, într-un gest de sfidare a preşedintelui Bush, procedase în mod similar, oferind săracilor din SUA combustibil la preţ redus.
În acelaşi timp, el a cântat... prohodul "imperiului american", al cărui sfârşit ar fi "aproape". "Spunem acum acestui imperiu:
Nu ne mai temem de voi. Sunteţi un tigru de hârtie
", a perorat el, folosind o metaforă dragă în trecut comuniştilor chinezi.
Chavez nu a dat amănuntele modului cum intenţionează să-şi transpună în practică promisiunea, amintind însă că Venezuela dispune de două rafinării în Germania şi de una în Marea Britanie şi adăugând că ambasadorii Venezuelei în capitalele europene se vor ocupa de această chestiune. Anul trecut, săracii Americii au profitat de "generozitatea" preşedintelui venezuelean, aprovizionându-se prin intermediul unei filiale din Houston a companiei petroliere de stat a Venezuelei.
Discipol fidel al lui Fidel Castro, preşedintele venezuelean se foloseşte din plin de arma petrolului pentru a-şi construi poziţia de lider regional latino-american. El l-a atacat deschis pe Bush, pe care l-a comparat cu Hitler, îndreptându-şi săgeţile şi asupra premierului britanic Tony Blair, "principalul aliat a lui Hitler".
Această din urmă remarcă e de strictă actualitate întrucât, după închiderea summitului de la Viena, Chavez a sosit la Londra într-o vizită particulară de două zile. În contrast cu cele petrecute cu câţiva ani în urmă, când s-a aflat în vizită oficială în Marea Britanie, fiind călduros salutat de Blair, de data aceasta premierul va ignora cu totul prezenţa sa. În schimb, Chavez va fi primit cu braţele deschise de primarul Londrei, Ken Livingstone, cunoscut pentru opiniile sale de stânga.
Vorbind la BBC, primarul l-a lăudat pe Chavez pentru reformele sale sociale, inclusiv eradicarea analfabetismului şi gratuitatea îngrijirii sănătăţii pentru populaţia săracă, şi a descris prestaţiile sale pe scena politicii internaţionale ca fiind "cea mai bună veste care ne-a parvenit în ultimii ani din America Latină".
Primarul, care urma să ofere un dejun în cinstea preşedintelui Venezuelei, a adăugat că Londra nu poate decât beneficia de pe urma unor relaţii economice şi financiare cu Venezuela - ceea ce nu poate decât să confirme adevărul vechiului adagiu că "banii (în cadrul de faţă provenind din petrol) nu au miros".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite