Cezar Preda sau Cristian Radulescu, posibili inlocuitori ai lui Miclea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In eventualitatea in care conducerea PD nu-l va convinge pe ministrul invatamantului sa revina asupra demisiei, primii pe lista unor posibili inlocuitori sunt, deocamdata, vicepresedintele PD, Cezar

In eventualitatea in care conducerea PD nu-l va convinge pe ministrul invatamantului sa revina asupra demisiei, primii pe lista unor posibili inlocuitori sunt, deocamdata, vicepresedintele PD, Cezar Preda, si liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. Potrivit unor surse din Partidul Democrat, Miclea s-a decis sa demisioneze dupa ce a fost criticat dur in sedinta de luni seara a conducerii coalitiei majoritare. Lui Miclea i s-a reprosat, in primul rand, ca nu a reusit sa-i schimbe pe sefii inspectoratelor scolare judetene numiti in perioada guvernarii PSD. Criticile au venit, in principal, din partea liberalilor, iar liderii PD prezenti la aceasta sedinta au evitat sa-l apere pe propriul coleg de partid. Printre reprosurile care i s-au adus lui Mircea Miclea se numara si mentinerea in functie a secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, Paloma Petrescu. Liberalii o acuza pe Paloma Petrescu de faptul ca ii protejeaza pe pesedistii care ocupa functii-cheie in invatamant.

Minciuni gogonate in programul de guvernare
Capitolul 5 al Programului de guvernare al Aliantei contine mai multe promisiuni legate de educatie. Iata cateva dintre aceste promisiuni, care nu se respecta:
* "Guvernul Romaniei va aplica o noua filosofie in domeniul finantarii educatiei, prin marirea investitiei in invatamant (pentru educatie si cercetare, guvernul va aloca de la bugetul de stat resurse financiare echivaland cu 6% din PIB si aplicarea principiului "finantarea il urmeaza pe cel ce studiaza"".
* "Guvernul Romaniei va asigura o crestere substantiala a salariilor personalului din educatie peste cresterea medie a salariului din economie, luand in consideratie necesitatile legitime ale slujitorilor scolii, statutul si respectul de care acestia trebuie sa se bucure in societate, se arata in programul de guvernare. Astfel se va crea cadrul legislativ necesar pentru elaborarea unui nou sistem de salarizare care sa reflecte importanta sociala a educatiei, sa stimuleze performanta si creatia".

Profesorii protesteaza in fata prefecturilor
Mii de cadre didactice din toate judetele tarii si din Bucuresti, afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia ,Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala ,Alma Mater" picheteaza astazi, incepand cu ora 11, prefecturile, consiliile judetene si consiliile locale, in semn de protest fata de ,atitudinea de dispret pe care Guvernul Romaniei o manifesta fata de scoala romaneasca si slujitorii ei". Sindicalistii cer alocarea de la bugetul de stat pe anul 2006 a unui procent de 6% din P.I.B. pentru invatamant, elaborarea proiectului Legii salarizarii personalului din invatamant care sa asigure dublarea salariilor pana la 1 ianuarie 2007.

Reactii la demisia Ministrului Educatiei

Emil Boc, seful pe linie de partid al lui Miclea
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca spera ca guvernul sa gaseasca resursele politice si financiare necesare pentru ca Educatia sa ramana o prioritate nationala. ,Din punct de vedere personal, inteleg decizia domnului Miclea pentru ca este un om de onoare. Din nefericire, suma alocata Ministerului Educatiei si Cercetarii nu este suficienta pentru a-si duce la indeplinire proiectele anuntate si obiectivele din programul de guvernare. Mircea Miclea este un ministru performant, care s-a remarcat prin lucruri concrete in beneficiul invatamantului preuniversitar si universitar romanesc", a declarat Emil Boc.
Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater"
"Noi i-am sugerat sa-si dea demisia inca de acum doua luni. Acum, nu pot decat sa-l felicit pentru demisia de onoare. A dovedit in acest fel ca nu doreste sa fie copartas la subfinantarea premeditata a invatamantului, mai ales a celui universitar. Il invit, in aceste conditii, pe colegul si profesorul Mircea Miclea sa se alature manifestantilor care ies astazi in strada".
Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant
"Il felicit pe Mircea Miclea pentru gestul sau. Este un act de onoare si demnitate fata de un guvern care, in total dispret fata de salariatii din invatamant, si-a permis sa incalce propriul program de guvernare. Regret sincer plecarea domniei sale, era o garantie a aprofundarii reformei in invatamantul romanesc".
Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale
"Apreciem in mod deosebit gestul de onoare care nu are precedent in lumea politica a ultimilor 15 ani. Dar, totodata, ii cerem acestuia sa revina asupra deciziei si sa lupte din fruntea ministerului pentru apararea intereselor invatamantului romanesc si pentru un buget corespunzator. In acelasi timp, ii cerem presedintelui Basescu sa-l demita pe cel care se joaca de-a premierul, pe Calin Popescu Tariceanu. Acest dusman inrait al invatamantului romanesc."
Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret"
"Demisia ministrului Miclea este un gest de onoare intrucat, intr-adevar, cu un asemenea buget, invatamantul nu poate functiona. Inteleg ca un ministru care gestioneaza un anumit domeniu nu poate fi indiferent".
Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei:
"Nu cred ca trebuia sa faca acest gest, trebuia sa se bata, sa ajunga in parlament, unde ar fi avut sprijinul nostru. E o demisie de onoare. Ar fi trebuit sa se lupte si pentru rectificarea bugetara, dat fiind ca nu sunt bani pentru profesori pana la sfarsitul anului, iar cand s-a discutat, de la minister nu a venit nimeni".

Legea invatamantului, incalcata ani de-a randul
"Finantarea invatamantului de stat se asigura din fonduri publice, in limita a cel putin 4% din produsul intern brut", se arata in articolul 170 din Legea invatamantului nr. 84/1995. Aceasta lege a fost modificata anul trecut si prevede ca pana in 2007 sa se asigure anual o crestere a alocatiilor bugetare pana la minimum 6 la suta din PIB. In ultimii ani, Legea invatamantului a fost incalcata grosolan in ceea ce priveste alocatiile bugetare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite