Cetăţeni ungari, şefi de consilii judeţene în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UDMR consideră inoportună numirea unui nou premier
UDMR consideră inoportună numirea unui nou premier

Campania UDMR de popularizare a dobândirii cetăţeniei ungare de către maghiarii din România a fost lansată de liderii locali din Ardeal chiar din prima zi de lucru a noului an, după ce preşedinţii Consiliilor Judeţene din Covasna, Harghita şi Mureş, Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Edita Emoke s-au grăbit să-şi depună actele necesare cetăţeniei la Consulatul General al Ungariei din Miercurea-Ciuc.

Exemplul lor a fost urmat şi de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. „Cred că pentru unificarea naţiunii maghiare, chiar şi a acelei părţi rămase în afara graniţelor, obţinerea dublei cetăţenii este benefică", a declarat Borboly Csaba, şeful CJ Harghita, citat de Mediafax.

Problema dublei cetăţenii ar putea genera tensiuni în interiorul Coaliţiei, în condiţiile în care liderul UNPR, Cristian Diaconescu, a cerut ieri Guvernului să ia atitudine faţă de acţiunea UDMR.

Potrivit Constituţiei şi legii care reglementează statutul aleşilor locali, persoanele care deţin funcţii de demnitate publică trebuie să aibă cetăţenie română şi domiciliul în România, însă legislaţia nu interzice dubla cetăţenie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite