Cetatea Oradea revine în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria implementează un proiect de finanţare de 15 milioane de euro. Edilii speră ca mormintele din catedrala veche din cetate să atragă turiştii.

Edilii orădeni vor să profite de imensul potenţial turistic de care dispune Cetatea Oradea. Pe lângă cele 10 milioane de euro, finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, primite deja, municipalitatea vrea să mai atragă alte 15 milioane de euro pentru reabilitarea Cetăţii Oradea.
Direcţia de dezvoltare durabilă şi finanţări externe din cadrul Primăriei Oradea are în lucru un proiect de finanţare, din fonduri nerambursabile, a lucrărilor de reabilitare din cetate. În această etapă sunt cuprinse corpurile de clădiri ce formează Inelul Princiar. „În urma discuţiei de ieri cu toţi factorii de decizie implicaţi în acest proiect au şi fost schiţate câteva funcţiuni pentru aceste corpuri după reabilitarea lor. Esenţial este însă să avem puncte de atracţie turistică în cetate”, spune Marcel Boloş, directorul Direcţiei de dezvoltare durabilă şi finanţări externe. În această a doua etapă de reamenajare a Cetăţii sunt incluse corpurile B, C, D şi E.

Galerie de artă şi centru ecumenic

Printre propunerile de funcţiuni lansate în cadrul discuţiei de ieri se numără înfiinţarea unei galerii de arte şi a unui centru de cultură tradiţională, a unei Case a Căsătoriilor, dar şi a unui centru ecumenic, a unei biblioteci municipale sau a unui amfiteatru multifuncţional. „Bani sunt. Uniunea Europeană asigură fondurile pentru acest gen de proiecte, tot ce ne rămâne nouă este să facem un proiect bine structurat şi documentat”, susţine Marcel Boloş.
Acesta susţine că una din cele mai mari realizări, odată cu reabilitarea cetăţii, ar fi descărcarea de sarcină arheologică a siturilor din cetate. „Proiectul implică şi o serie de lucrări arheologice, care ar scoate la lumină vechea catedrală. Lucrarea este cea mai de amploare lucrare de reabilitare a Cetăţii din 1850 încoace”, susţine Marcel Boloş.

Sfinţii din Cetate

Potrivit datelor istorice, în vechea catedrală din cetate sunt înmormântaţi Sigismund de Luxembourg, singurul împărat german care nu este înmormântat în ţara de origine. Tot în cetate îşi doarme somnul de veci regele Ladislau, canonizat de pe timpul domniei lui Béla al III-lea, pe data de 27 iunie 1192. Alte morminte regale se află în catedrală sau în cimitirul acesteia.
Aceste morminte mediavale s-ar putea constitui în puncte de atracţie turistică. „Şi acuma, când mormintele sunt ascunse privirii, numărul turiştilor care vin la Oradea pentru a vedea unde sunt înmormântaţi Sigismund de Luxembourg şi Sfântul Ladislau este foarte mare. Pe timpul verii sunt zile când în cetate vin şi patru autocare cu turişti, în special maghiari”, spune Marcel Boloş.

Printre primele cinci

Cetatea Oradea a fost un punct de maximă sacralitate a romano-catolicismului medieval, situându-se între primele cinci puncte de atracţie religioasă din Europa. Prin proiectul pe care edilii orădeni vor să îl implementeze se intenţionează reintroducerea în circuitul internaţional a Cetăţii Oradea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite