Cetatea Neamţului, refăcută din temelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul din apropierea localităţii Târgu Neamţ va fi redat circuitului turistic în luna septembrie, după mai bine de un an de când a fost închis Unele ziduri au fost reconstruite de

Monumentul din apropierea localităţii Târgu Neamţ va fi redat circuitului turistic în luna septembrie, după mai bine de un an de când a fost închis

Unele ziduri au fost reconstruite de la temelie, iar în alte încăperi, paraclisul, sala de arme şi "neagra temniţă", s-au refăcut podelele şi arcadele. Se lucrează la reabilitarea infrastructurii de acces, facilitând astfel accesul turiştilor în zonă. Autorităţile locale speră ca numărul vizitatorilor să ajungă astfel la câteva zeci de mii pe an, faţă de câteva sute câte au fost în ultima perioadă.

Lucrările de reamenajare a cetăţii au început în primăvara anului trecut, iar în prezent sunt aproape finalizate. Grupul de specialişti internaţionali care coordonează reabilitarea monumentului a urmărit refacerea întocmai a vechii structuri.

Pe lângă acestea, proiectul mai vizează amenajarea unor parcări, grupuri sanitare şi se va realiza o sistematizare verticală. Turiştii vor beneficia de energie electrică şi de canalizare. Toate căile de acces vor fi reabilitate.

"Având în vedere că acest obiectiv va fi refăcut în întregime, la care se adaugă şi reabilitarea infrastructurii către monumentul istoric, sunt sigur că va atrage mult mai mulţi turişti", a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dumitru Badea.

Mai mult închisă în ultimii ani

Cetatea Neamţului, începută de Petru I, în secolul XIV, şi terminată de Ştefan cel Mare, a fost mai mult închisă publicului în ultimii ani, deoarece drumul de acces până la fortăreaţă era impracticabil. Structura monumentului a fost afectată de-a lungul timpului, astfel că abia câteva sute de persoane pe an mai păşeau pe urmele celui mai iubit domnitor al Moldovei.

Investiţia, de 2,5 milioane de euro, a fost asigurată din fonduri europene. Din valoarea totală a proiectului, 10% reprezintă cofinanţare locală, iar 150.000 de euro sunt costurile neeligibile destinate unităţii de implementare a proiectului.

Declarată monument în 1866

Fortăreaţa a fost construită într-o perioadă în care Moldova cunoştea o dezvoltare politică şi economică crescută. Ani mai târziu, Ştefan cel Mare a fost cel care a întărit forturile cetăţii şi a construit podul suspendat. Cetatea Neamţului a fost declarată monument istoric în 1866.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite