Cetatea Medievală „agresată” de Universitatea „Petru Maior”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPM „recunoaşte” o ilegalitate deliberată, pentru a nu pierde finanţarea ministerială. Autorizaţia pentru construcţia corpului nou al Facultăţii de Inginerie a fost dată abia în martie.

Pentru a nu pierde o finanţare de 1,8 milioane de euro, bani de la bugetul de stat, Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş (UPM) a încălcat deliberat o legislaţie permisivă, cea a monumentelor. Pe strada Nicolae Iorga este în construcţie un nou corp de clădire al universităţii, pentru laboratoarele de informatică, lângă zidul Cetăţii Medievale.
Directorul administrativ al UPM, Radu Boarescu, a explicat că este vorba de un proiect întocmit încă din 1996, căruia i s-a retras finanţarea ulterior. „Cu doi ani în urmă l-am reluat şi am obţinut banii de la Ministerul Educaţiei, care ne-a şi virat 30 la sută din sumă, anul trecut, spre a  începe lucrările, cu promisiunea de continuare a finanţării. În aprilie 2008 am început licitaţia şi, în paralel, am mers cu reavizările, spre a obţine autorizaţia de construcţie, moment în care Comisia zonală de monumente ne-a refuzat avizul”, a spus Boarescu.
Licitaţia s-a anulat, UPM a contestat-o la Comisia naţională a monumentelor, care a impus modificări la proiect, respectiv depărtarea de zidul cetăţii la cel puţin trei metri şi modificarea înălţimii clădirii. „În toamna lui 2008 am primit avizul, am refăcut proiectul însă pe fondul crizei economice ne-a fost teamă că vom pierde iarăşi banii. Pentru că aveam semnale că toate avizele sunt doar o problemă de timp, am făcut licitaţia şi cu acordul conducerii universităţii, constructorul a început lucrările pe 23 decembrie, fără autorizaţie de construcţie”, a recunoscut Boarescu. Directorul administrativ a mai arătat că în urma unei reclamaţii s-au oprit lucrările.
Autorizaţia de construcţie a fost obţinută în această lună, iar lucrările continuă, urmând a fi finalizate la începutul lui 2010.

Au aviz ministerial

Directorul Muzeului Judeţean, Soos Zoltan, afirmă că Legea monumentelor interzice orice construcţie la 100 de metri de monumente de categoria A, cum este Cetatea. „Sunt cazuri speciale, în care Ministerul Culturii are dreptul să dea totuşi aviz, după ce iniţial, Comisia regională a monumentelor l-a refuzat”, a declarat Soos Zoltan, care a arătat că la descărcarea arheologică s-au identificat mai multe complexe, din neolitic şi din secolele VII-VIII. „Un aviz ministerial nu este un gir al legalităţii. Legea spune că nu e posibil, dar dacă Comisia naţională este de acord, autorizaţia se poate elibera”.
Şeful Comisiei pentru monumente din Mureş, Francisc Csortan, a confirmat că zidul cetăţii e o „zonă fierbinte”: „E vorba de vechiul şanţ al fortificaţiei, care va fi acoperit, însă se pare că problema universităţii s-a rezolvat”, ne-a declarat Csortan.

Risc asumat

Directorul administrativ al UPM, a mărturisit că Universitatea şi-a asumat un risc: „A fost un risc pe care ni l-am asumat, între a nu mai face nimic aşteptând să treacă criza şi a raporta o investiţie începută cu bani în cont. Drept care suntem în faza de audieri la compartimentul de investigaţii criminale din cadrul poliţiei judeţene”, a spus Boarescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite