Certificarea companiilor dezvoltă afacerile Pegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul firmei, Călin Sarchiz, îşi recompensează angajaţii competenţi cu acţiuni în cadrul societăţii

O carte despre standardele ISO 9000, găsită la momentul potrivit, şi o voinţă puternică de a lucra în domeniul consultanţei în management au fost punctele-cheie care l-au determinat pe Călin Sarchiz să înfiinţeze o firmă specializată în domeniu, care a ajuns lider de piaţă.

Pegas a luat fiinţă în 2000 în Târgu Mureş, perioada de început fiind puternic marcată de experienţa unui parteneriat cu firma americană Clydesdale International Management Consulting.

Evoluţia pozitivă, favorizată de conjunctura europeană

Uşile către clienţi importanţi şi deprinderea unor abordări unice pentru piaţa românească de-abia începea. "Am obţinut astfel acces la clienţi precum Enron, cea mai mare firmă americană în domeniul energetic, la acel moment. Proiectele comune desfăşurate în perioada 2000-2001 la Enron Teesside Gas Processing Plant (UK) şi Enron Guc Santrallari Isletme (Turcia) ne-au oferit o perspectivă unică asupra modului de abordare a proiectelor de consultanţă complexe, inexistente în România", a declarat, pentru "Adevărul" întemeietorul companiei, Călin Sarchiz. Dezvoltarea în ritm accelerat nu s-a lăsat aşteptată, astfel că de la an la an bilanţurile contabile raportau, în medie, cifre de afaceri duble. Evoluţia pozitivă poate fi pusă însă şi pe seama norocului. Sarchiz a deschis afacerea într-o perioadă în care businessurile bazate pe consultanţa de management erau aproape o necunoscută pe piaţa românească, însă nevoia era stringentă.

"Această evoluţie are mai multe explicaţii. Una dintre ele este legată de piaţa certificărilor de sisteme de management, favorabilă în anii dinaintea aderării la Uniunea Europeană şi, probabil, şi în anii care vor urma", a precizat Sarchiz. Afacerea începută de Sarchiz se pare că nu a avut piedici, momentele grele oclind, practic, evoluţia firmei. "Din fericire, nu a existat un moment foarte greu în viaţa companiei încât să se detaşeze în istoria firmei. Cele mai grele decizii pe care a trebuit să le luăm au fost legate de renunţări la diferite iniţiative: deschiderea unui punct de lucru în Oradea, pentru că nu am găsit un manager potrivit sau renunţarea la colaborarea cu un partener străin pentru că nu era porfitabilă", spune Sarchiz.

Bucureştiul face 15% din cifra de afaceri

Pentru atragerea de capital, dar şi pentru fidelizarea celor 48 de angajaţi, dintre care 32 de consultanţi, Pegas a început un proces de vânzare a acţiunilor. Astfel, la nivelul companiei va funcţiona un parteneriat intern, prin care angajaţilor fideli, cu rezultate excelente, li se va oferi posibilitatea de a deveni parteneri-asociaţi cu drepturi limitate în firmă. "Sperăm ca până la sfârşitul acestui an, firma să aibă cinci parteneri", a precizat Sarchiz. În prezent, acesta este acţionar majoritar cu un pachet de acţiuni de 98%, restul de 2% fiind în posesia lui Sergiu Matei, director de consultanţă în cadrul Pegas.

Evoluţia cifrei de afaceri a fost spectaculoasă de la an la an. Dacă în primul an de funcţionare afacerile "Pegas" se cifrau la doar 2300 de euro, în 2006, acestea au ajuns la 900.000 de euro. Potrivit lui Sarchiz, obiectivul pentru anul în curs este o creştere cu 50% a cifrei de afaceri, până la valoarea de 1,35 milioane de euro. Compania are şase birouri regionale în Târgu Mureş, Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Piatra Neamţ, Craiova, aproximativ 15% din cifra de afaceri fiind realizată în Capitală. Anul trecut au fost investiţi 300.000 de euro pentru construcţia sediului central din Târgu Mureş, iar în acest an alţi 200.000 de euro vor fi alocaţi pentru modernizarea birourilor regionale din Bucureşti şi Piatra Neamţ. Compania a consiliat mai mult de 700 de companii private şi 100 de companii publice, din aproape toate domeniile de activitate.

"Evoluţia companiei are mai multe explicaţii. Una dintre ele este legată de piaţa certificărilor de sisteme de management, favorabilă în anii dinaintea aderării la Uniunea Europeană şi, probabil, şi în anii care vor urma."
Călin Sarchiz director general Pegas


Consultanţa de management atinge 200 milioane de euro

Principalii concurenţi ai companiei Pegas pe acest segment sunt Fiatest Bucureşti, Relians Iaşi şi ConsAct Cluj. Potrivit unui studiu FEACO, cea mai mare structură mondială a organizaţiilor de consultanţă-piaţa de consultanţă în management din România este estimată la aproximativ 200 milioane de euro, ritmul mediu de creştere anuală fiind de 35%. Specialiştii din domeniu estimează că piaţa a ajuns la un anumit nivel de maturitate, fapt ce va determina o menţinere a actualei structuri în următorii doi-trei ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite