"Cerşetor" cu licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Hunedoreanul Jan Drosu şi-a scos autorizaţie de "creaţie artistică" pentru a fi în legalitate atunci când iese în stradă ca să le cânte trecătorilor. Jan Drosu, 38 de ani, din

>> Hunedoreanul Jan Drosu şi-a scos autorizaţie de "creaţie artistică" pentru a fi în legalitate atunci când iese în stradă ca să le cânte trecătorilor.

Jan Drosu, 38 de ani, din Petrila, judeţul Hunedoara, este primul "cerşetor" cu licenţă. El a fost nevoit să-şi scoată autorizaţie de "creaţie artistică" pentru a cânta la acordeon în centrul oraşului Petroşani. Bărbatul a recurs la această soluţie pentru a nu mai fi ridicat de autorităţi şi acuzat de cerşetorie.

Omul nu este nici pe departe un oportunist, iar pentru mila primită de la trecători munceşte aşa cum ştie el mai bine. Jan Drosu a lucrat ani buni în construcţii, până acum câţiva ani, când s-a îmbolnăvit. A continuat să muncească pe bani puţini, pentru că are patru copilaşi care aveau nevoie de hrană.

Nu s-a internat în spital, iar starea de sănătate i s-a agravat. În cele din urmă, a ajuns de urgenţă pe masa de operaţie, iar doctorii i-au dat cea mai grea veste: "Dacă vrei să trăieşti, trebuie să nu mai faci efort fizic". I
s-au prescris tratamente costisitoare, pe care nu le-a putut urma, însă, până la urmă, spune că, "printr-o minune a lui Dumnezeu, mi-am mai revenit".

"N-aş putea să primesc fără să dau ceva"

Necazurile bărbatului nu s-au terminat. A încercat să-şi reia locul de muncă şi chiar a fost primit, pentru că făcea treabă, doar că, la data simbriei, a primit pentru câteva luni de muncă grea exact banii pentru cinci pâini.

"Trei luni am lucrat în praf şi mizerie, iar patronul mi-a dat 7,5 lei", spune Jan Drosu.
Înşelat şi umilit de mai multe ori, Jan a renunţat să mai spere că va găsi în Valea Jiului de muncă, pentru a-şi hrăni fiii.

Soluţia salvatoare a fost să vândă ziare la colţ de stradă, dar, pentru că banii primiţi erau puţini, şi-a găsit o a doua slujbă: să cânte la acordeon pentru trecători, în cel mai mare municipiu din Valea Jiului, la Petroşani. "Nu puteam să stau cu mâna întinsă, ca un nesimţit. Îmi era şi îmi este ruşine. N-aş putea să primesc fără să dau ceva în schimb.

M-am apucat de cântat la acordeon. Aveam unul vechi, primit de la tata, la care învăţasem să cânt pe vremea când eram la şcoală", a spus Jan.

"Tot cei sărmani îmi răsplăteau cântările"

Când a apărut în centrul municipiului Petroşani, la cântat, a fost întors pe toate părţile de autorităţi, pentru că "apelam la mila oamenilor". A primit mai multe amenzi, deoarece activitatea lui era considerată ilegală. "Am primit odată o amendă de 100 de lei, altă dată - de 40 de lei, şi tot aşa…

Ştiu că era ilegal să cânt pe stradă fără autorizaţie, dar cu ce bani era să-mi fac?", mai spune bărbatul. În cele din urmă, a reuşit să pună leu peste leu şi să achite cei 200 de lei pentru a-şi obţine actele, iar acum cântă fără să se teamă că este amendat sau ridicat de oamenii legii.

Bărbatul câştigă zilnic aproximativ 10, poate chiar 20 de lei. Acum merge mai rău, pentru că a fost nevoit să se mute din locul care îi aducea noroc, după cum crede el. Era poziţionat chiar lângă un magazin de haine la mâna a doua.

"Cum aproape tot timpul era plin acolo de oameni săraci, pentru că doar cei sărmani intră în magazinele astea, tot cei sărmani îmi răsplăteau cântările. Unii stăteau şi ascultau melodiile mele, chiar mă bucuram", spune Jan. Acum, omul este disperat, pentru că acordeonul i s-a stricat, motiv pentru care sunetele sunt ciudate. "Am tot sperat că poate găsesc un acordeon mai ieftin, dar
n-am găsit. Mi-ar salva viaţa!", mai spune bărbatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite