Cernavodă, panicat de tritiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de specialişti internaţionali a recomandat mutarea gravidelor şi a copiilor din zonă din cauza emisiilor de tritiu Pe 18 aprilie 2007, ziarul "Adevărul" publica un articol care

O echipă de specialişti internaţionali a recomandat mutarea gravidelor şi a copiilor din zonă din cauza emisiilor de tritiu

Pe 18 aprilie 2007, ziarul "Adevărul" publica un articol care aborda subiectul deşeurilor de tritiu de la Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavodă şi al instalaţiei de detritiere din zonă.

În urmă cu două zile, organizaţia Greenpeace a anunţat că va publica un raport pe această temă. Echipa de experţi internaţionali, care a evaluat impactul emisiilor de tritiu de la CNE Cernavodă asupra sănătăţii populaţiei şi mediului, recomandă mutarea gravidelor şi copiilor din zonă.

Locuitorii din Cernavodă sunt panicaţi în urma anunţului Greenpeace despre raportul cu privire la concentraţia de tritiu. Deşi au la dispoziţie datele oficiale prezentate zilnic de administraţia CNE, oamenii sunt totuşi suspicioşi şi înclină să creadă că din moment ce există astfel de rapoarte ceva, ceva este la mijloc. "Noi nu trăim mult", ne-a spus o femeie.

"Zona asta e foarte, foarte complicată şi ar trebui ca primarul să ia măsuri pentru că radiaţii sunt", a continuat ea. Alţii se plâng de dureri care ar putea, cred ei, să fie generate de radioactivitatea crescută de la CNE. Tot pe seama radiaţiilor sunt puse şi naşterile premature.

O localnică este sigură că tritiul este de vină: "Am o fată care a născut acum de curând tot aşa, prematur. Şi zice că de la radiaţii, mai ales că a dat drumul la unitatea doi".

Primarul Gheorghe Hânsă este însă extrem de revoltat. Nu neapărat din cauza sănătăţii populaţiei, ci mai degrabă pentru scăderea afacerilor imobiliare: "Gândiţi-vă că, în urma unor astfel de anunţuri, proprietăţile scad la jumătate din preţ". În ceea ce priveşte recomandarea evacuării copiilor şi gravidelor, primarul crede că sunt doar speculaţii fără niciun fel de fundament.

Reactor tip Candu

România utilizează la Cernavodă unicul reactor nuclear de tip Candu din Europa, prima unitate intrând în funcţiune în 1996. Cea mai evidentă diferenţă între reactoarele Candu şi celelalte este folosirea apei grele ca agent principal de răcire şi moderator.

În apa grea este produs constant tritiul, o formă radioactivă a hidrogenului, care are perioada de înjumătăţire de 12,3 ani şi care, potrivit oamenilor de ştiinţă, este factor favorizant pentru apariţia unor malformaţii congenitale şi cancere la oameni.

Concentraţia de tritiu, mult sub limita admisă

Reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare au negat ieri informaţiile privind tritiul. "Nivelul emisiilor de tritiu de la Cernavodă este de zece ori mai mic decât cel admisibil, stabilit de CNCAN şi cu două ordine de mărime mai redus faţă de nivelul stabilit în Europa", a declarat Vilmos Zsombori, preşedintele CNCAN.

Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că măsurătorile pentru tritiu se fac zilnic de către Agenţia de Protecţia Mediului. "În fluxul nostru de informaţii nu a fost sesizată vreo modificare a parametrilor din zona Centralei de la Cernavodă", a declarat Lucia Varga, secretar de stat de la Ministerul Mediului. (A. Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite