Cererile mari de energie turează afacerile complexurilor Turceni şi Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele financiare obţinute, anul trecut, de complexurile energetice Turceni şi Craiova, când generatoarele au fost turate la maximum pentru a satisface cererea crescută de electricitate,

Rezultatele financiare obţinute, anul trecut, de complexurile energetice Turceni şi Craiova, când generatoarele au fost turate la maximum pentru a satisface cererea crescută de electricitate, sunt promiţătoare pentru multinaţionalele care pândesc vânzarea celor doi producători.

Privatizarea, anunţată pentru a doua jumătate a acestui an, este urmărită cu interes de companii precum Enel sau E.ON şi ar putea marca intrarea pe piaţa românească a altor firme de renume, precum Suez sau Electrabel.

"La Turceni, producţia-record de energie şi de cărbune au determinat creşterea cifrei de afaceri cu 25%, până la 1,1 miliarde lei (n.r. 305 milioane euro)", a declarat pentru Adevărul directorul general al complexului, Dumitru Ilinca. Constituirea unor provizioane de 46,9 milioane lei, pentru închiderea de mine şi cariere sau refacerea unor terenuri agricole, au afectat însă profitul brut, care a fost similar cu cel obţinut în 2005, de circa 60 milioane lei (16,5 milioane euro). Potrivit lui Ilinca, producţia de electricitate a crescut cu 10%, până la 6,9 TWh (11% din producţia naţională), în timp ce cantitatea de cărbune extrasă a fost de 5,96 milioane tone, cu 20% mai mult.

Complexurile îşi dublează investiţiile

Complexul energetic Craiova a reuşit performanţa de a-şi mări profitul cu peste 250%, până la 32,54 milioane de lei (9 milioane euro), la o cifră de afaceri de 812,27 milioane de lei. Dublarea volumului de cheltuieli pentru investiţii va reduce însă semnificativ profitul de anul acesta al producătorului, care ar putea scădea cu 40 de procente.

Pentru conformarea la standardele de mediu impuse de UE, complexul Craiova are nevoie de investiţii în valoare totală de 570 milioane de euro. Instalaţiile trebuie modernizate treptat până la sfârşitul anului 2012. În caz contrar, termocentralele complexului de la Craiova riscă să fie închise. Managementul companiei a prevăzut pentru acest an fonduri de 101,2 milioane de lei (circa 30 milioane de euro), din surse proprii ale companiei.

Conducerea complexului Turceni a bugetat pentru anul în curs un profit de circa 40 milioane de lei, în scădere cu 33%. Diminuarea câştigurilor survine pe fondul cheltuielilor pentru reviziile şi reparaţiile ce vor fi efectuate în vederea conformării la normele de mediu. Compania se află în negociere cu patru finanţatori pentru un credit de 300 milioane de euro, iar investiţiile din acest an sunt estimate la 190 milioane de lei, valoare dublă faţă de 2006. Pe de altă parte, estimările conducerii indică o creştere a cifrei de afaceri similară cu cea de anul trecut, de 25%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite