Cererea creşte mai mult decât producţia şi vânzările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru din acest an, valoarea comenzilor noi din industrie a crescut cu 23,4%, în timp ce producţia industrială a crescut cu 6,1%, iar cifrele de afaceri - cu 14,8% Datele

În primul semestru din acest an, valoarea comenzilor noi din industrie a crescut cu 23,4%, în timp ce producţia industrială a crescut cu 6,1%, iar cifrele de afaceri - cu 14,8%

Datele statistice arată că economia se încinge din ce în ce mai mult: comparativ cu primul semestru al anului anterior, în prima jumătate din acest an a crescut valoarea comenzilor noi de patru ori mai mult decât producţia şi cu aproape 10% mai mult decât cifrele de afaceri.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), cererea de produse industriale a înregistrat, în primul semestru din acest an, creşteri pe toate marile grupe de mărfuri - bunuri de capital (+30,1%), bunuri de folosinţă îndelungată (+23,7%), bunuri intermediare (+18,5%) şi bunuri de uz curent (+17,9%).

În acelaşi timp, cifra de afaceri în industrie a crescut, în primul semestru din 2007, cu 14,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Pe grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+27,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,3%) şi în industria bunurilor intermediare (22,6%), în timp ce industria energetică a înregistrat o scădere cu 10,6 procente.

În industria prelucrătoare, creşterea vânzărilor a fost de 18,7%, iar în industria extractivă - de 4,1%. Producţia industrială a crescut în primul semestru din 2007 cu 6,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie a fost susţinută de creşterile din industria prelucrătoare - 7,3% şi industria extractivă - 0,4%, în timp ce producţiile din sectorul de energie electrică şi termică, gaze şi apă a scăzut cu 2,3 procente.

În iunie - scăderi pe toată linia

Faţă de mai 2007, în luna iunie s-au redus atât comenzile din industrie, cât şi cifrele de afaceri şi producţia industrială. Cererea a scăzut, în termeni nominali faţă de luna precedentă, cu 3,1 procente, vânzările din industrie au scăzut cu 0,2%, iar producţia a scăzut cu 2,7%. Cele mai importante scăderi ale comenzilor s-au consemnat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,3%), industria bunurilor de capital (-7,4%) şi industria bunurilor intermediare (-5,7%).

Cât priveşte producţia, aceasta a scăzut industria prelucrătoare cu 3,6%, în timp ce sectorul energiei electrice şi termice şi industria extractivă au crescut cu 3,8 şi respectiv 2,3%.

Cifrele de afaceri au scăzut, de asemenea (iunie faţă de mai), în industria energiei electrice şi termice, gaze şi apă (-1,4%) şi în industria prelucrătoare (-0,1%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite